accesskey_mod_conten
Barra separa capçalera de cos

Vacunació Covid 19

INFORMACIÓN GENERAL SOBRE VACUNACIÓN POR COVID 19

 Esquema de vacunación de mutualistas de concertada y función de MUFACE

 

SEGÚN EL ESQUEMA DE VACUNACIÓN, adaptado en el cartel a los mutualistas de concertada, cada comunidad autónoma planifica la administración de la vacuna para toda la población. Las actualizaciones de la Estrategia según decisiones de la Comisión de Salud Pública y el Consejo Interterritorial  y la llegada sucesiva de diferentes tipos de vacuna hace que en la práctica totalidad se solape la vacunación de grupos de edad, grupos de patologías  y de colectivos esenciales. 

Vea nuestro apartado sobre información autonómica relativa a vacunación por Covid 19 y preste atención, por favor,  a los canales de información de cada comunidad autónoma.

Para estar al día sobre novedades de vacunación, recomendamos examinar las Actualizaciones en el documento del Ministerio de Sanidad denominado  Estrategia Nacional de Vacunación , en el apartado Enlaces..

PERSONAL DESTINADO EN EL EXTERIOR.

Respecto a la administración de vacuna por Covid 19 a mutualistas residentes en el exterior,  adscritos al Concierto de Asistencia Sanitaria Exterior. Cualquier duda sobre el proceso debe plantearse en la siguiente dirección de correo:  exteriores@muface.es

CERTIFICADOS DE VACUNACIÓN POR COVID 19

El sistema de información del Ministerio de Sanidad sobre vacunación Covid 19, REGVACU, y otras plataformas relacionadas permiten la emisión de certificados de vacunación, pruebas y recuperación, también llamado certificado verde digital de la Unión Europea, válido en el ámbito internacional.

El Ministerio de Sanidad ha habilitado un acceso al certificado digital Covid, que puede obtenerse con certificado digital, Dichos certificados deben solicitarse a las autoridades de salud pública si se precisan, esto es, a las comunidades autónomas, que son las responsables de administrar dicha vacuna .Vea nuestra información autonómica, d onde puede averiguar cómo obtener en cada caso el certificado.

ENLACE SOLICITUD ELECTRÓNICA MINISTERIO DE SANIDAD:  https://cvd.sanidad.gob.es/cvdcovid/cvdcovid-formulario/index.xhtml

ENLACE PREGUNTAS7RESPUESTAS MINISTERIO DE SANIDAD:

https://sede.mscbs.gob.es/ccd/faq.htm

En cualquier caso, MUFACE no tiene competencia en la materia ni puede emitir este tipo de certificados, por no poder certificar lo que no está bajo su competencia.

ACTUALIZACIÓN DE DATOS

La obligación de los mutualistas es mantener sus datos actualizados en MUFACE. También para la vacunación por Covid 19 necesita que sus datos de contacto estén actualizados.

Esquema de actualización de datos en MUFACE, luego explicado en texto

Es imprescindible el teléfono móvil, y actualice también su correo electrónico y dirección postal. Por favor, compruebe, y modifique si es necesario por estos medios,que son los únicos admitidos:

  • * Si la actualización no requiere el cambio de provincia de su dirección postal, puede usted modificar datos usando Cl@ve, certificado digital o DNI-E, mediante el  servicio de actualización de datos de nuestra sede electrónica
  • * Si no tiene identificación electrónica,  o en cualquier caso si quiere modificar la provincia (*), rellenando y firmando el impreso AB 1(Abre en nueva ventana)  y enviándolo por correo postal o a través del Regisro Electrónico Común  a su Servicio Provincial, o a través de alguna oficina de registro.

(*) AVISO:  Los cambios de provincia solo serán tramitados si van acompañados de certificado de empadronamiento o toma de posesión por cambio de destino. EN OTRO CASO, NO SERÁN GESTIONADOS.

RECUERDE: La regla general es que los beneficiarios son vacunados en el lugar de residencia que consta en las bases de datos de la Mutualidad. 

Para servir estrictamente a los fines y actuaciones de salud pública generales, los datos identificativos y de contacto del colectivo de MUFACE son cedidos a los departamentos de salud autonómicos. Todos los datos de los mutualistas de entidad concertada han sido cedidos a todos los servicios públicos de salud, con actualizaciones posteriores que se remiten con cadencia mensual.  Vea nuestra Actividad de Tratamiento A1 en el apartado sobre Protección de datos de nuestra página web..

Si tiene cualquier duda sobre actualización de datos, , consulte en su Servicio Provincial  puede ver sus datos de contacto en el apartado Nuestras Oficinas de la página web.

Respecto al programa concreto de vacunación de cada comunidad autónoma, puede ver toda la información  en nuestra página específica sobre vacunación autonómica por Covid 19.

Por favor, no llame individualmente al sistema sanitario público excepto cuando se convoquen procesos masivos de vacunación. Salvo que dichas convocatorias existan,  cada persona será citada individualmente sin necesidad de contacto previo, según la priorización establecida.

 

 

 

CAMPANYA INTEGRAL DE VACUNACIÓ COVID 19

La campanya de vacunació de prevenció i abordatge pel  Covid 19 és un gran repte per al Sistema Nacional de Salut. Les vacunes són d'adquisició centralitzada, així que són proporcionades pel Govern i la seva administració correspondrà en tot cas als centres hospitalaris o d'atenció primària dels Serveis Públics de Salut, per tractar-se de lluita epidemiològica, en l'àmbit d'una emergència internacional. D'acord amb això, tots els mutualistes han de ser vacunats a l'empara d'aquesta campanya, pel sistema públic de salut, independentment de la seva adscripció pública o concertada..

COM PUC INFORMAR-ME?

A mesura que es va desplegant l'estratègia de vacunació, cada servei autonòmic de salut pública va planificant grups i dates, per la qual cosa recomanem estar atents a la informació de cadascun d'ells, hem seleccionat les seves pàgines web en aquest enllaç.  En aquest moment, és prioritari que els mutualistes de 80 anys i majors a aquesta edat, d'entitat concertada, tinguin actualitzats les seves dades en MUFACE.

Si es desitja informació oficial sobre l'Estratègia de Vacunació del Ministeri de Sanitat, pot entrar a la web oficial del Govern en aquest enllaç. Si desitja més detall sobre la fase actual i el seu desenvolupament en la seva comunitat autònoma, entri en aquest enllaç de la nostra pàgina web..

ASPECTES LEGALS

 

Quant a la base normativa del dret ciutadà, i d'acord amb l'indicat pel Ministeri de Sanitat a totes les comunitats autònomes

L'ordenament jurídic vigent reconeix l'accés a la vacunació del COVID-19 a totes les persones de qualsevol sistema sanitari públic, incloses les cobertes per les mutualitats de funcionaris adscrits a entitats d'assegurança lliure.
* La Llei 33/2011, de 4 d'octubre, General de Salut Pública, que conté normes aplicables a tot el sistema sanitari espanyol i no solament a la sanitat pública, en el seu article 6 sobre Dret a la igualtat, apartat 1, assenyala que “Totes les persones tenen dret al fet que les actuacions de salut pública es realitzin en condicions d'igualtat sense que es pugui produir discriminació”.
* La Llei16/2003, de 28 de maig, de cohesió i qualitat del Sistema Nacional de Salut, indica que la cartera de salut pública forma part de la cartera comuna bàsica de serveis assistencials del Sistema Nacional de Salut, i que, d'acord amb el seu  article 8 bis, està coberta de forma completa per finançament públic.
* La DA Quarta de la Llei 16/ 2003, de 28 de maig, de Cohesió i Qualitat del Sistema Nacional de Salut (Llei de Cohesió ), estableix que s'exceptuen de la Cartera de Serveis del Sistema Nacional de Salut, en l'àmbit de les Mutualitats, les actuacions de vigilància epidemiològica, i les accions generals de protecció i promoció de la salut relacionades amb la prevenció i abordatge de les epidèmies i catàstrofes.
* D'altre banda, l'article 11 de la citada Llei 16/2003, de 28 de maig , en la regulació de la prestació de salut pública inclou “totes aquelles actuacions singulars o mesures especials que, en matèria de salut pública, resulti precís adoptar per les autoritats sanitàries de les diferents Administracions públiques, dins de l'àmbit de les seves competències, quan circumstàncies sanitàries de caràcter extraordinari o situacions d'especial urgència o necessitat així ho exigeixin i l'evidència científica disponible les justifiqui”; afegint a l'apartat 3 del mateix article que “les prestacions de salut pública s'exerciran amb un caràcter d'integralitat, a partir de les estructures de salut pública de les Administracions i de la infraestructura d'atenció primària del Sistema Nacional de Salut.”


ACTIVITATS DE LA MUTUALITAT

La Mutualitat durant tots aquests mesos està treballant i col·laborant activament amb el Ministeri de Sanitat i les respectives autoritats sanitàries territorials per garantir a l'accés del col·lectiu mutualista a les vacunes COVID en termes d'equitat, en l'àmbit d'aquesta campanya integral.

En aquest moment, la col·laboració es concreta en facilitar les dades identificatives i de contacte de mutualistes d'entitats concertades, tal com es preveu en l'Activitat de Tractament A1 del *RAT de la Mutualitat. Vegi-ho a l'apartat sobre privadesa i protecció de dades d'aquesta pàgina web.

Els mutualistes, per tant, seran citats pels serveis públics de salut, segons les pautes que marqui cadascun d'ells per a la cobertura de les fases marcades en l'estratègia nacional.

DEFINICIÓ DE PRIORITATS DE VACUNACIÓ

La finalitat de la vacunació és prevenir que les persones vacunades contreguin la malaltia i, en cas de contreure-la, disminuir la gravetat i mortalitat de la mateixa i poder arribar a controlar l'epidèmia mitjançant l'augment de la població que per mitjà de la vacunació pot quedar immunitzada enfront de la mateixa.

Tenint en compte que les vacunes estaran inicialment disponibles en una quantitat limitada i que anirà augmentant d'una manera progressiva, és indispensable establir una priorització dels grups de població que seran objecte de vacunació en les diferents etapes o fases. Fins i tot quan la disponibilitat sigui més gran, la impossibilitat de vacunar a tota la població en un termini de temps reduït obliga a establir una priorització en la vacunació

En aquest context, s'ha desenvolupat un marc ètic de la priorització, en el qual s'han tingut en compte les recomanacions realitzades des de l'OMS i la Comissió Europea, així com la informació basada en models matemàtics, prestant especial atenció als realitzats a Espanya i en països del nostre entorn.

S'ha implementat un model mixt per a la priorització de la vacunació sobre els principis d'igualtat en dignitat i drets, necessitat, equitat, protecció de les persones amb discapacitat en situació de vulnerabilitat, interès superior del menor, benefici social i reciprocitat. A més d'atendre als principis descrits, s'han tingut en compte 4 criteris de risc: el risc de morbiditat greu i mortalitat, el risc d'exposició, el risc d'impacte social o econòmic negatiu i el risc de transmetre la infecció a altres. Aquests principis i criteris s'aplicaran adaptant-se als nous coneixements sobre la malaltia i les vacunes, i a la disponibilitat i característiques d'aquestes.

PRIMERA FASE DEL PROCÉS DE VACUNACIÓ

Amb base en la valoració realitzada, els grups de població a vacunar per ordre de prioritat en la primera etapa, en què hi ha una disponibilitat limitada de vacunes, són les persones més vulnerables així com al personal sanitari. Com ja s'ha indicat la vacunació a tots els mutualistes està garantida, en tant que són ciutadans protegits pel sistema de salut pública
* Residents i personal sanitari i sociosanitari que treballa en residències de persones grans i d'atenció a grans dependents.
* En aquest grup de residents en “residències o centres de gent gran” s'inclouen les persones que estan institucionalitzades. S'inclourà també a les persones vulnerables o amb gran dependència que acudeixen a centres de dia, sempre que aquests centres estiguin vinculats a residències de gent gran, és a dir, amb activitats i personal compartits.
* Personal de primera línia en l'àmbit sanitari i sociosanitari
* Un altre personal sanitari i sociosanitari
* Persones considerades com a grans depenents (grau III de dependència, és a dir, amb necessitat d'intenses mesures de suport) que no estiguin actualment institucionalitzades.


En aquest grup s'inclouen aquelles persones considerades grans depenents (grau III) segons la Llei de Dependència i aquelles que hagin sol·licitat el reconeixement i les que no ho hagin sol·licitat encara, però estigui mèdicament acreditat per tenir malalties que requereixin intenses mesures de suport per desenvolupar la seva vida, incloses aquelles institucionalitzades i no institucionalitzades. Conforme al marc ètic de l'estrategia de vacunació, la protecció de les persones considerades grans dependents és prioritària, atès que la seva situació implica la necessitat d'ajuda d'altres persones per realitzar diverses activitats bàsiques de la vida.


Les primeres dosis disponibles s'utilitzaran per vacunar al grup 1 i 2 en aquest ordre i, després de completar aquests grups i en la mesura que hi hagi més disponibilitat de dosi, es vacunarà als grups 3 i 4.


Tots els mutualistes inclosos en aquests primers grups seran vacunats en una de les quatre fases segons els correspongui pels respectius Serveis Públics de Salut a través dels equips mòbils de vacunació que desplaçaran als centres de gent gran i centres de dia. Els professionals sanitaris i sociosanitaris inclosos en la fase 1 s'aniran vacunant als centres hospitalaris i d'atenció primària corresponents. Els professionals sanitaris i sociosanitaris de la sanitat privada també entraran en aquestes primeres línies de priorització.

PASSOS SEGÜENTS

De manera progressiva, i a mesura que es vagi disposant de més vacunes, s'aniran afegint els grups de població a vacunar en les següents fases.

Conforme a l'estratègia de vacunació dissenyada, cal tenir present que per a una millor orientació de la població a vacunar s'utilitzaran models matemàtics en els quals se simularà la situació epidemiològica i l'impacte de diferents escenaris, incloent la vacunació dels diferents grups de població.

Els escenaris a avaluar poden incloure diferents situacions epidemiològiques i paràmetres possibles de les diferents vacunes, incloent els efectes observats segons l'eficàcia sobre la prevenció de la malaltia i sobre la transmissió comunitària del virus, així com la durada de la protecció després de la vacunació.

La integració de les dades de vigilància epidemiològica en temps real amb la informació de vacunació pot proporcionar una informació important que permetrà adaptar el programa de vacunació, permetent el càlcul de les persones que es necessita vacunar per controlar la pandèmia d'una manera més eficient.

Sobre les següents fases de la vacunació, i els grups poblacionals prioritzats que es vagin incloent en elles,  es donarà informació en aquesta web i als diferents canals informatius de la Mutualitat a mesura que es vagin concretant pel Ministeri de Sanitat.

DEFINICIÓ DE PRIORITATS: QUI DEFINEIX?

Qui decideix les prioritats?

Les fases de vacunació i els col·lectius inclosos en cadascuna d'elles o, el què és el mateix, l'estratègia, s'acorden en el si del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de salut, com a òrgan de cooperació interadministrativa integrat pel Ministeri de Sanitat, les comunitats  i les ciutats autònomes.

L'Estratègia, document presentat ja pel Ministeri de Sanitat al Consell de Ministres al novembre, defineix les fases amb base en les recomanacions d'organismes internacionals (OMS, entre d'altres)  i supranacionals (Comissió Europea), així com  en els treballs del  Grup de Treball Tècnic de Vacunació creat en el marc del CISNS, integrat per experts, 8 comunitats autònomes i el Ministeri de Sanitat. Serà en el si del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut on es defineixin en els mesos que esdevinguin les prioritats per a cada fase, i per tant els col·lectius inclosos en cadascuna d'elles.

Com ja s'ha dit, els mutualistes seran vacunats a l'empara de l'estratègia nacional de vacunació, i dels detalls de les línies mestres es donarà informació en aquesta web,  així com als diferents canals informatius de la Mutualitat, a mesura que es vagi rebent de les comunitats autònomes i el Ministeri de Sanitat.

COM PUC INFORMAR-ME?

A mesura que es va desplegant l'estratègia de vacunació, cada servei autonòmic de salut pública va planificant grups i dates, per la qual cosa recomanem estar atents a la informació de cadascun d'ells, hem seleccionat les seves pàgines web en aquest enllaç. En aquest moment, és prioritari que els mutualistes de 80 anys i majors a aquesta edat, d'entitat concertada, tinguin actualitzats les seves dades en MUFACE.

Si es desitja informació oficial sobre l'Estratègia de Vacunació del Ministeri de Sanitat, pot entrar a la web oficial del Govern en aquest enllaç. Si desitja més detall sobre la fase actual i el seu desenvolupament en la seva comunitat autònoma, entri en aquest enllaç de la nostra pàgina web..