accesskey_mod_conten
Barra separa capçalera de cos
19/11/2021

Igualtat en la reproducció humana assistida

Les dones sense parella, lesbianes i persones transsexuals que conservin la capacitat de gestar ja ho poden fer en peu d'igualtat, sense distinció quant a comunitat autònoma de residència o per la seva condició de mutualistes, ja siguin d'opció pública o concertada.

Nou avenç en el dret a prestacions del SNS

Des del 10 de novembre passat, les dones sense parella, lesbianes i persones transsexuals que conservin la capacitat de gestar ja poden accedir a la reproducció humana assistida en peus d'igualtat a qualsevol comunitat autònoma i sense que suposi una objecció la seva condició de mutualistes, ja siguin dopció pública o concertada.

Així ho contempla la nova Ordre SND/1215/2021, de 5 de novembre, que substitueix la que fins ara havia de complir MUFACE -la SSI/2065/2014, de 31 d'octubre- els criteris de la qual estaven orientats a aplicar aquestes tècniques amb fi terapèutic a persones amb trastorns de la fertilitat o a tractaments en situacions especials, o amb fi preventiu per prevenir la transmissió de malalties greus. L'aplicació obligada de la norma determinava que no tinguessin accés a les tècniques de reproducció humana assistida alguns col·lectius, com és el cas de les dones sense parella o les lesbianes, o les persones transsexuals que conserven la capacitat de gestar.

Una reivindicació civil i científica

La societat civil i científica ha reivindicat de manera activa l'extensió d'aquest dret, de manera que en alguns casos les comunitats autònomes que han volgut pal·liar les repercussions d'aquesta exclusió havien anat facilitant aquestes tècniques a aquests col·lectius com a prestació complementària. Tot i això, MUFACE seguia vinculada a la normativa general del Ministeri de Sanitat; és a dir, als criteris bàsics i generals de la cartera de serveis del SNS.

Noves condicions d'accés i més equitat

La ja vigent Ordre SND/1215/2021, de 5 de novembre actualitza l'annex III del Reial decret 1030/2006, de 15 de setembre, en relació amb les tècniques de reproducció humana assistida, per tal de proporcionar seguretat jurídica i equitat a l'accés a aquestes tècniques per part dels diferents col·lectius ja esmentats incloent-los expressament.

Atès que la norma ja ha entrat en vigor, i pel que fa als i les mutualistes de concertada, les entitats estan obligades a finançar aquests tractaments a les dones sense parella, persones transsexuals que conserven la capacitat de gestar i dones lesbianes. La Mutualitat haurà de finançar els tractaments farmacològics associats a aquests cicles de reproducció humana assistida en els termes contemplats per la nova ordre. L'única condició és que els tractaments hagin estat prescrits des de l'entrada en vigor de la nova ordre ministerial: a partir del 10 de novembre.

Aquesta ampliació de l'accés a la reproducció humana assistida, que suposa un avenç important en el compliment del principi d'igualtat en les prestacions del SNS, queda ja incorporada a l'àmbit de MUFACE per a totes les persones mutualistes.