accesskey_mod_conten
Barra separa capçalera de cos
03/11/2021

Campanya de vacunació contra la grip

CAMPAÑA VACUNACIÓN GRIPE 2021-2022 PARA MUTUALISTAS

La campanya de vacunació davant la grip 2021-2022 ja s'ha desplegat, amb els grups de risc definits per les autoritats sanitàries i amb parcial coincidència amb la tercera dosi per Covid-19.

Informació d'interès per a tots els mutualistes

Ja està en marxa la campanya de vacunació contra la grip 2021-2022. Pel que fa al col·lectiu mutualista, és important tenir en compte una sèrie de consideracions: els grups de risc són perfilats per cada comunitat autònoma i la gestió dels programes de vacunació correspon a cadascuna.

Els mutualistes adscrits a l'opció pública rebran la vacunació en el servei públic de salut corresponent. Pel que fa als mutualistes adscrits a entitats concertades, cal recordar que l'administració de vacunes davant de la grip està inclosa al Concert d'Assistència Sanitària de MUFACE. Tot i això, hi ha una sèrie d'excepcions que es poden veure en aquest enllaç al nostre apartat de vacunació per grip 2021-2022. És important consultar les actualitzacions que es realitzen a la web, en funció de com es desenvolupa la campanya a cada comunitat autònoma i/oa cada entitat asseguradora.


Inici de la campanya

Amb data 5 d'octubre del 2021 la Comissió de Salut Pública va aprovar que la campanya de vacunació s'iniciaria entre la segona quinzena del mes d'octubre i la primera setmana del mes de novembre, ja que és el període que garanteix un subministrament adequat de vacuna, optimitza la seva efectivitat i permet adaptar-se tant al patró epidemiològic de presentació de la infecció com a les peculiaritats de lorganització sanitària en cada àmbit geogràfic.


Procediment

La campanya de vacunació contra la grip 2021-2022 ha seguit el mateix procediment que en anys previs al COVID-19. És a dir, no s'ha fet una compra extraordinària des del Ministeri de Sanitat, encara que sí que hi ha un Acord Marc per a la compra centralitzada per al Sistema Nacional de Salut Algunes comunitats autònomes s'han adherit a l'Acord Marc per a l'obtenció de vacunes i d'altres han fet les seves adquisicions de manera individualitzada, com ara Galícia, Andalusia, País Basc i Catalunya.

I també, al contrari del que va passar el 2020, aquest any és possible adquirir les vacunes tant a laboratoris fabricants com a oficines de farmàcia; en aquest darrer cas, sense recepta, com es detalla més endavant.

Grups de risc i vacunació a l'àmbit mutualista

La campanya de la grip difereix de la de vacunació contra el Covid 19 que la població diana de la primera està definida en grups concrets de risc que no abasten la majoria de la població, no són massius, sinó que l'única franja d'edat definida inclou persones grans, i després n'hi ha d'altres com a persones amb patologies concretes o de col·lectius determinats, com a personal sanitari o sociosanitari. Aquests grups de risc són perfilats per cada comunitat autònoma i la gestió dels programes correspon a cadascuna.

És important advertir que si hi ha conveni rural, als mutualistes de concertada de les poblacions de l'Annex 1 els administra la vacuna davant de la grip el servei públic de salut, d'acord amb aquest Conveni.


Tercera dosi Covid i la vacuna contra la grip: coincidències

L'actualització 9 de l'estratègia de vacunació, sobre la base dels acords de la Comissió de Salut Pública, inclou els més grans de 70 anys en l'ampliació del grup de persones a les quals administrar una dosi de reforç de la vacuna de COVID- 19. Tenint en compte que la tercera dosi s'inocula sis mesos després de la segona, es preveu que hi pugui haver la doble vacunació -gripe-Covid- per la seva coincidència en el temps, si bé aquesta opció la decideix cada comunitat autònoma. En el cas dels mutualistes d'entitat concertada, tota la informació sobre el procés és a l'enllaç abans esmentat. En el cas dels mutualistes de concertada residents a Madrid de 70 anys o més grans, s'han enviat correus electrònics i SMS amb la informació disponible a la nostra pàgina web.


Compra de vacunes a oficines de farmàcia

Si s'adquireix la vacuna per grip a l'oficina de farmàcia, en el cas de mutualistes de concertada que estiguin en grup de risc, cal fer-ho sense recepta, pagant el 100%. L'import satisfet s'ha de reclamar a l'entitat concertada.


Objectius prioritaris

Els objectius per a la temporada 2021-2022 són assolir o superar cobertures de vacunació del 75% en persones grans, preferentment a partir de 65 anys i en el personal sanitari i sociosanitari, així com superar el 60% en embarassades i en persones amb condicions de risc .

Les Conselleries de Sanitat de les Comunitats Autònomes han definit o estan en procés de definir on i com es vacunarà la població diana, incloent-hi els mutualistes que es trobin entre els grups, per la qual cosa des de la Mutualitat, s'anirà informant convenientment en aquest enllaç sobre les campanyes autonòmiques a mesura que es vagi comunicant el contingut concret d'aquestes.