accesskey_mod_conten
Barra separa capçalera de cos
28/05/2021

Juny 2021: Canvi ordinari d'entitat

Al juny s'obre el segon període de canvi ordinari d'entitat corresponent a 2021. MUFACE segueix reportant les dades actualitzades d'identitat i contacte dels mutualistes d'opció concertada a les comunitats autònomes, responsables de les citacions per vacunar-se contra la Covid-19.

Vies per fer-ho i relació amb el procés de vacunació.

Durant tot el mes de juny, els mutualistes que així ho desitgin poden realitzar el canvi ordinari d'entitat mèdica, tant si estan adscrits als serveis públics de salut com a les entitats asseguradores incloses en el Concert d'Assistència Sanitària per 2020-2021. Les sol·licituds s'hauran de fer a través de la seu electrònica o, en paper, per correu postal.

Elecció responsable i criteris de vacunació

Per a una elecció responsable, l'oferta dels serveis de salut públics i els catàlegs de serveis mèdics i sanitaris d'entitats concertades, d'acord amb els termes del Concert 2020-2021, es poden consultar a la pàgina “Troba el teu metge ” de la web de MUFACE.

Donada la situació actual, en la qual ja es troba molt avançada l'estratègia de vacunació contra la Covid-19 desplegada pel Ministeri de Sanitat, MUFACE vol fer constar que segueix remetent a les comunitats autònomes –responsables del procés de vacunació– les dades actualitzades d'identitat i contacte de mutualistes amb opció d'entitat concertada. Referent a això, cal assenyalar que els canvis que es produeixin des de concertada a pública o des de pública a concertada podrien tenir impacte en la citació per a l'administració de vacunes, qüestió que excedeix de la competència de la Mutualitat.

Canals habilitats

La gestió per seu electrònica per al canvi d'entitat es pot fer amb Cl@ve, certificat electrònic o DNI electrònic, en aquest enllaç  Per fer-ho per correu postal és necessari enviar emplenat i signat l'imprès que es troba entrant en aquest enllaç (les versions en llengües cooficials també estan allotjades a la web). El següent període de canvi ordinari tindrà lloc al gener de 2022, i solament s'admetrà una sol·licitud de canvi per cada període dels indicats.

En cas d'haver de realitzar alguna consulta, s'ha de fer per telèfon o correu electrònic al Servei Provincial corresponent. En aquest enllaç figuren tots els contactes de les oficines provincials de MUFACE: Les nostres Oficines . També es poden fer consultes a l'Oficina d'Informació al Mutualista (OIM) des del formulari web, al que s'accedeix entrant aquí o des de l'aplicació per a dispositius mòbils (App MUFACE )


Avanç digital i estabilitat del model

El sistema de doble període ordinari de canvi d'entitat es va engegar al gener de 2018, tal com es recollia en el llavors vigent Concert Sanitari. Durant el primer període de canvi d'entitat de 2021, corresponent a gener, es va constatar un descens important de les sol·licituds de canvi: un total de 15.299 modificacions enfront de les 27.638 que es van produir en 2020, és a dir, un 44,6% menys, la qual cosa posa de manifest l'estabilitat del sistema.

Una altra dada a destacar del primer període de canvi d'entitat de 2021 va ser l'augment significatiu en la tendència, cada vegada més consolidada, d'utilització de la seu electrònica: mentre que al gener de 2020 van utilitzar aquest servei un 55% dels mutualistes, al gener de 2021 van ser un 64% els que van optar per evitar el desplaçament a les oficines o el correu postal.

Si es comparen aquestes dades amb el percentatge d'ús del servei electrònic general en 2019, que va ser d'un 16,7%, queda reflectit l'important avanç de la utilització dels serveis electrònics de la Mutualitat.

MUFACE espera millorar en l'avanç digital en el segon període de 2021. D'altra banda, una vegada passat el mes de juny, s'informarà detalladament de la forma en què s'ha exercit el dret de canvi ordinari d'entitat, tant en el nombre de canvis com en la seva tipologia. La informació es facilitarà a través de la pàgina web i dels nostres comptes oficials de Twitter @mufaceoficial i Linkedin.

Els mutualistes, de nou, podran fer ús de la seva llibertat d'elecció al juny, com demanden els termes del Concert i Conveni amb l'INSS, elecció que està a la base mateixa del model de mutualisme administratiu.