accesskey_mod_conten
Barra separa capçalera de cos
26/03/2019

Reunió del primer Consell General de 2019

La marxa del Concert 2018-2019, la millora de les prestacions dentàries i oculars i la implantació de la recepta electrònica, entre els temes tractats en el primer Consell General de l'any.

Avanços en la implantació de la recepta electrònica

El secretari d'Estat de Funció Pública, José Antonio Benedicto, va presidir dilluns passat, 25 de març, la primera reunió del Consell General de la Mutualitat de Funcionaris Civils de l'Estat (MUFACE) del present exercici. En la seva intervenció, Benedicto va destacar que aquest és “un any en el qual afrontem la fase decisiva del procés de modernització de la Mutualitat, d'acord amb els objectius fixats en el Pla d'Impuls 2017-2020”. Uns objectius que consolidaran a MUFACE “com a referent de servei públic, d'eficàcia en la gestió i de capacitat d'adaptació a les noves tecnologies”.

El secretari d'Estat es va referir a la bona marxa del Concert d'Assistència Sanitària 2018-2019, que encara el seu segon any amb  dades molt positives, com la reducció de les reclamacions i la major rapidesa en la tramitació d'expedients, millores que confirmen “l'estabilitat del model” i el “significatiu augment del nivell de satisfacció del mutualista”.

Així mateix, Benedicto va valorar molt positivament l'engegada de “les dues iniciatives que probablement millor reflecteixen el procés de renovació que viu MUFACE, com són el projecte de millora de les prestacions dentàries i oculars i la implantació de la recepta electrònica, de la qual ja estem en disposició d'assegurar que s'assoliran els terminis previstos”.

A continuació, el director general de MUFACE i vicepresident del Consell, Antonio Sánchez, va fer referència a les dades actualitzades una vegada complert l'equador del Concert d'Assistència Sanitària 2018-2019 i va posar de manifest que el doble període per al canvi ordinari d'entitat està funcionant amb total normalitat: el gener passat es van registrar 27.509 permutes -un 42% menys respecte al mateix període de 2018-, “dada que reflecteix el notable nivell de satisfacció dels mutualistes amb els serveis sanitaris rebuts”.

Menys reclamacions

D'altra banda, la informació presentada en el Consell reflecteix el descens de les reclamacions en un 26,36%, i la caiguda en 17,21 dies, al llarg de 2018, del període mitjà de tramitació dels expedients que arriben a la Comissió Mixta Nacional. Una altra dada important ha estat la disminució en un 20% dels recursos presentats contra desestimacions, des que es va engegar el Pla d'Impuls.

Ajudes assistencials

Pel que fa a les ajudes assistencials, el Consell va informar favorablement la convocatòria 2019 en la qual, d'acord amb el Pla d'Impuls, s'incorporarà la sol·licitud d'ajudes assistencials a través de la seu electrònica de MUFACE, encara que igualment es podran seguir sol·licitant en seu presencial com fins ara. L'opció de sol·licitud electrònica estarà a punt al juny.

Així mateix, la convocatòria elimina l'exigència d'aportar documents originals en paper. En el cas del copagament farmacèutic, s'amplia a 15.000 euros el límit màxim per percebre ajudes, que podran sol·licitar-se sense necessitat que el mutualista aporti cap document, ja que la comprovació del compliment de requisits es verificarà de forma automàtica en les bases de dades de la mutualitat, l'AEAT i l'INE, a través de la plataforma d'intermediació de dades.

Transformació digital

Pel que fa al procés de transformació digital, el Consell General ha analitzat amb detall la tramitació electrònica, vigent des de l'1 de març, de les sol·licituds de prestacions dentàries i oculars. Una mesura de gran impacte, doncs suposen el 77% de les instàncies presentades pels mutualistes.

Cal ressaltar que hi ha hagut una resposta molt bona a aquesta iniciativa, doncs les tramitacions electròniques han passat d'un 23% al desembre de 2018 a un 64% solament en les tres primeres setmanes d'aquest mes de març.

Finalment, durant la reunió s'ha informat així mateix dels avanços del projecte de recepta electrònica, amb terminis ja fixats. Al juliol d'aquest any estarà en marxa el primer pilot d'implantació real de la recepta electrònica privada, i a partir de setembre s'estendrà a nivell nacional. Pel que fa a la recepta electrònica pública, abans de l'estiu s'activaran els primers pilots sobre la base dels convenis i protocols que s'estan tramitant amb les diferents CCAA.

Control de qualitat

Per la seva banda, els representants sindicals presents en el Consell van mostrar la seva satisfacció per l'acord d'ampliació de les ajudes al copagament farmacèutic. Així mateix, i en relació al Concert, van assenyalar com una de les principals causes de la millora de la qualitat assistencial i del descens de les reclamacions la major eficàcia dels mecanismes de control establerts per la Mutualitat.