accesskey_mod_conten
Barra separa capçalera de cos
19/11/2020

Recepta electrònica interoperable

La recepta electrònica per a mutualistes d'opció pública ja és interoperable en nou comunitats autònomes. La mesura beneficia a més de 115.000 afiliats. Està previst que el procés es completi en 2021 als restants territoris.

Ja s'aplica en 9 CCAA i beneficia a més de 115.000 mutualistes

Més de 115.000 mutualistes acollits a l'opció pública d'assistència sanitària s'estan beneficiant ja de la interoperabilitat de la recepta electrònica en nou comunitats autònomes. El Ministeri de Sanitat i les diferents conselleries autonòmiques de Sanitat van iniciar a l'octubre el procés d'incorporació d'aquesta part del col·lectiu mutualista als beneficis de la Recepta Electrònica Interoperable en tot el Sistema Nacional de Salut. Una labor en la qual cal destacar també el treball de coordinació dut a terme per la MUFACE i el Consell General de Col·legis Oficials de Farmacèutics (CGCOF).

El passat 5 d'octubre van entrar en servei les primeres sis comunitats autònomes -Astúries, Aragó, Extremadura, La Rioja, Navarra i País Basc-, i el 2 de novembre es van incorporar igualment altres tres -Andalusia, Cantàbria i Múrcia-, beneficiant a 115.171 mutualistes de MUFACE acollits a l'opció pública de l'assistència sanitària i que ja poden retirar les receptes prescrites en qualsevol d'aquestes comunitats. El servei està disponible en els 2.166 centres de salut i 8.200 oficines de farmàcia d'aquests territoris.

Cobertura total en 2021

Està previst que la interoperabilitat s'ampliï de manera progressiva a les restants comunitats autònomes que ja tinguin incorporats en els seus sistemes de prescripció electrònica als mutualistes de MUFACE, de manera que el procés finalitzarà en el primer trimestre de 2021, quan tots els mutualistes atesos pel SNS podran acudir a qualsevol oficina de farmàcia del país per obtenir els medicaments dispensats mitjançant recepta electrònica.

Cal destacar que, sota la situació d'emergència de salut pública provocada per la COVID-19, MUFACE ha treballat intensament per evitar que els mutualistes s'haguin de desplaçar als centres de salut per rebre prescripcions en format paper. Aquest esforç s'ha traduït que, a dia d'avui, més 320.000 ciutadans -aproximadament el 91% dels mutualistes d'opció d'assistència sanitària pública- estiguin  integrats en sistemes definitius de recepta electrònica.

Coordinació amb els Farmacèutics

Tant MUFACE com l'Organització Farmacèutica Col·legial s'estan esforçant de forma coordinada a tots els nivells, realitzant les oportunes adaptacions en els seus procediments per poder desenvolupar correctament la prestació farmacèutica en aquest nou escenari.

El Consell General de Col·legis Farmacèutics (CGCOF) ha treballat perquè el model de dispensació i facturació es pugui realitzar d'acord amb les condicions determinades en el concert subscrit a nivell nacional amb MUFACE i de les especificacions recollides en l'addenda signada el passat 4 de juliol de 2019. En aquest sentit, s'han incorporat camps específics de MUFACE en la recepta electrònica de les comunitats autònomes per fer possible la interoperabilitat i les farmàcies poden accedir a les fulles de cupó precinte específiques de MUFACE generades a través del node de connexió de l'Organització Farmacèutica Col·legial – Nodofarma.

Un servei molt apreciat

El Servei d'Interoperabilitat de Recepta Electrònica del Sistema Nacional de Salut, disponible en la totalitat de les CCAA des d'abril de 2019, ha estat utilitzat fins a l'actualitat per 2.241.385 milions de persones, que han requerit 9.256.634 milions d'actes de dispensació en els quals s'han retirat 22.233.776 milions d'envasos de medicaments fora de la comunitat on s'havien prescrit. Des del seu inici en 2015, el seu ús ha anat en progressiu augment sent un servei molt apreciat per la població atesa per la sanitat pública.