accesskey_mod_conten
Barra separa capçalera de cos
19/12/2018

Darrera reunió del Consell General en 2018

El darrer Consell General de 2018 ha fet un balanç positiu del primer any del Concert d'assistència sanitària. En la reunió, presidida pel secretari d'Estat de Funció Pública, José Antonio Benedicto, s'ha presentat l'informe "12 fites", resum de la gestió de MUFACE en aquest exercici.

Balanç positiu del primer any del Concert

El Consell General de la Mutualitat de Funcionaris Civils de l'Estat (MUFACE), en la seva darrera reunió d'aquest exercici, ha fet balanç del primer any d'aplicació del Concert bianual d'assistència sanitària 2018-2019, destacant la “millora generalitzada de les prestacions” en una conjuntura de recuperació del col·lectiu, que torna a la senda del creixement net i bat el seu rècord històric de titulars, amb gairebé un milió de membres.

El secretari d'Estat de Funció Pública, José Antonio Benedicto, que va presidir la reunió, va subratllar en aquesta mateixa línia la importància del procés de modernització en el qual es troba immersa la Mutualitat de cara a consolidar aquesta millora, tant pel que fa al servei prestat als mutualistes com a la gestió interna.

Benedicto va posar com a exemple d'aquest doble objectiu el projecte de recepta electrònica, que “permetrà que els mutualistes deixin d'estar obligats a utilitzar els talonaris de receptes en paper”. Així mateix, el secretari d'Estat va recordar que el Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut, en la seva reunió del passat 15 de novembre, va aprovar l'acord que recull el compromís de col·laboració de totes les CCAA i INGESA d'estendre l'ús de la recepta electrònica pública.

Finalment, José Antonio Benedicto va agrair l'activa col·laboració dels representants sindicals, i els òrgans administratius que formen part del Consell General, en el procés de transformació cap a “una MUFACE dinàmica i creixentment implicada amb les necessitats dels seus titulars i beneficiaris”.

Noves tècniques i descens de les reclamacions

L'informe presentat al Consell, i que concentra en 12 fites (veure document) l'essencial de la gestió de la mutualitat en 2018, recalca que “el recolçament financer del concert sanitari s'ha traslladat al col·lectiu en forma de millora general de les prestacions”. Entre aquestes, destaca la incorporació a la cartera complementària de quatre noves tècniques innovadores basades en tecnologia sanitària avançada, com són la cirurgia robotitzada, les plataformes genòmiques, l'anàlisi de sang d'ADN en sang materna i la radioteràpia intraoperatoria.

De la mateixa manera, el document, que porta el títol “MUFACE 2018: 12 fites”, assenyala que aquesta millora de les prestacions sanitàries, al costat d'una gestió més personalitzada i eficient i l'activa involucració de les entitats col·laboradores, ha aconseguit un significatiu descens de les reclamacions i, des de l'engegada del Pla d'Impuls 2017-2020, una reducció del 25% del temps mitjà de la seva resolució, passant-se de 90 dies a 63, així com la disminució en un 20% dels recursos presentats en matèria de concert.

Digitalització i transparència

Altres fites que es recullen en l'informe presentat al Consell són  el ja citat acord assolit en el si del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut per a l'extensió de la recepta electrònica pública al col·lectiu mutualista; els avanços per a la implantació bàsica, a partir de la tardor de 2019, de la recepta electrònica privada, mitjançant el desenvolupament d'una aplicació informàtica pròpia i en col·laboració amb els Consells Generals de metges i farmacèutics; i la nova definició de les ajudes assistencials, orientada cap al copagament dels medicaments subministrats a mutualistes jubilats, vídues i orfes en condicions de vulnerabilitat.

El Consell va ser així mateix informat d'altres projectes, com el que desenvolupa i potència la tramitació via seu electrònica de les prestacions més demandades pels mutualistes, les dentàries i oculars, que representen dos terços del total amb uns 300.000 expedients anuals resolts. Un segon projecte és el destinat a fomentar l'ús del canal electrònic i incrementar la transparència en la tramitació de les ajudes assistencials. En relació a aquest tipus d'ajudes, el nombre d'expedients s'ha incrementat en un 57% respecte a la mitjana dels últims anys, aconseguint-se un màxim històric tant en la despesa com en l'execució total del pressupost.

Per la seva banda, els representants dels sindicats van mostrar la seva satisfacció pel balanç de gestió de 2018, traslladant a la resta del Consell el gran interès que ha despertat en el col·lectiu la implantació de la recepta electrònica.

Igualment,  van plantejar diverses demandes i suggeriments relacionats amb la negociació del proper concert 2020-2021, la necessitat de reforçar la plantilla en algunes províncies i la gradual recuperació del nivell de despesa prèvia a la crisi, entre altres assumptes.