accesskey_mod_conten
Barra separa capçalera de cos
28/12/2018

Exenció de l'IRPF per paternitat i maternitat

El Govern estén el dret a l'exenció de l'IRPF per paternitat i maternitat, evitant així la discriminació als funcionaris adscrits al mutualisme administratiu de MUFACE, ISFAS i MUGEJU

Els funcionaris podran reclamar les quantitats retingudes

El Consell de Ministres ha aprovat avui estendre als funcionaris adscrits al mutualisme administratiu el dret a la devolució de les quantitats retingudes en concepte d'IRPF per les prestacions de maternitat i paternitat. La mesura, que afecta al col·lectiu de funcionaris adscrits a les tres mutualitats administratives (MUFACE, ISFAS i MUGEJU), ha estat incorporada al Reial decret-llei sobre mesures en matèria tributària i cadastral aprovat pel Govern.

Origen de la decisió

Una sentència del Tribunal Suprem va determinar el passat 3 d'octubre que les prestacions públiques per maternitat de la Seguretat Social, que perceben les dones treballadores durant la baixa de 16 setmanes després del naixement o adopció d'un fill, estan exemptes de l'IRPF. La Direcció general de Tributs va interpretar que la sentència s'ha d'estendre també a les prestacions de paternitat.

En compliment d'aquesta sentència, el Ministeri d'Hisenda ha dissenyat un procés àgil que facilitarà la devolució als pares i mares que haguessin tributat en IRPF per les prestacions rebudes en els anys no prescrits.

S'estén la mesura als funcionaris de MUFACE, ISFAS i MUGEJU

La sentència del Tribunal Suprem no afectava als permisos de maternitat i paternitat de les funcionàries i funcionaris adscrits al mutualisme administratiu (MUFACE, ISFAS i MUGEJU) perquè, en els seus casos, els pares i mares no reben una prestació sinó que segueixen percebent les seves retribucions habituals directament dels seus respectius centres durant el permís de maternitat i paternitat amb la corresponent retenció per IRPF.

Que en la mateixa situació uns treballadors paguessin IRPF i uns altres no, generava una discriminació difícilment justificable. La mesura aprovada avui pel Consell de Ministres evita aquesta discriminació i inclou a aquest col·lectiu de funcionaris i funcionàries, que també queda exempt de retencions durant les seves baixes de maternitat i paternitat i podrà sol·licitar la devolució de l'IRPF tributat en aquests permisos.

L'Agència Estatal d'Administració Tributària (www.aeat.es) oferirà informació precisa i detallada per aplicar aquesta mesura i sol·licitar les corresponents devolucions.