accesskey_mod_conten
Barra separa capçalera de cos
24/07/2018

Memòria MUFACE 2017: un contracte de transformació i modernització

La Memòria anual de MUFACE ha sigut presentada en el Consell General de l'organisme celebrat el dimarts 24 de juliol. La institució compleix així amb el compromís de transparència i rendició de comptes que regeix l'activitat de totes les administracions públiques.

Les dades reflecteixen la bona marxa del Pla Impulse 2017-2020

La Memòria anual de MUFACE, presentada en el Consell General de l'organisme celebrat el dimarts 24 de juliol, constitueix un dels instruments a través dels quals la institució compleix amb el compromís de transparència i rendició de comptes que regeix l'activitat de totes les administracions públiques.

Les dades de 2017 que es recullen en la Memòria de forma exhaustiva, reflecteixen el renovat impuls amb el qual MUFACE vol perfeccionar i modernitzar els serveis que ve prestant al mutualista, culminant al llarg del període 2017-2020 dues fites de gran impacte en la gestió: la digitalització de tots els processos i la implantació de la recepta electrònica.

Sens dubte, 2017 ha suposat un punt d'inflexió per a la Mutualitat; també pel que fa a la prestació sanitària, veritable senyal d'identitat de MUFACE. En aquest sentit, amb el Concert 2018-2019 es posava fi a una etapa de contenció pressupostària, aconseguint la inversió la xifra rècord de 2.191 milions d'euros, la qual cosa suposa un increment del 5,62 per cent.

Muface en grans xifres

En l'actualitat, la Mutualitat atén a 1.466.562 persones, de les quals 964.493 són mutualistes i 502.069 beneficiaris. El Concert sanitari, signat amb quatre entitats (ADESLAS, ASISA, DKV i Igualatorio de Cantàbria) posa al servei dels adscrits a MUFACE una xarxa de 200 centres hospitalaris, 25.600 metges i les tècniques més modernes.

En 2017, a través del Concert, es van realitzar més de 6 milions de consultes i 1,3 milions d'urgències sanitàries; es van destinar més de 31 milions d'euros a ajudes per fill discapacitat i 8 milions a programes per a ajudes sociosanitàries.

Pel que fa a l'Administració Digital, en 2017 a través de la seu electrònica de MUFACE es van fer més d'un milió de tràmits, un 3% més que en 2016. El portal d'Internet www.muface.es va rebre 3 milions de visites i 9 milions de pàgines van ser descarregades pels usuaris.

Serveis més demandats

Al costat d'una àmplia informació sobre organització, evolució del col·lectiu, compliment del pressupost i activitat institucional, la Memòria de MUFACE 2017 inclou per primera vegada dades sobre quins són els serveis i especialitats més demandats pels mutualistes, sent la Medicina de Família amb 4.719.070 consultes la més sol·licitada durant el passat any. Li segueixen Fisioteràpia (2,7 milions) i Infermeria (1,2 milions).

Per estudis diagnòstics, la xifra més rellevant és la que reflecteix un augment del 4,17% en les anàlisis clíniques realitzades, que van aconseguir en 2017 els 19,4 milions. El diagnòstic per imatge amb prou feines va sofrir variació, situant-se en 1,9 milions.

Mutualistes en l'exterior

Una altra àrea a la qual MUFACE ha prestat en 2017 especial atenció, i en la qual se segueix mantenint un sostingut esforço de millora, és l'assistència sanitària que a través de MUFACE reben els funcionaris que resideixen en l'exterior, o es desplacen temporalment a l'estranger, i els seus familiars.

El col·lectiu de funcionaris destinats fora d'Espanya i al que MUFACE dóna cobertura era, a 31 de desembre de 2017, de 3.751 titulars i 4.051 beneficiaris, la qual cosa fa un total de 7.802 persones distribuïdes en 120 països, dels quals Estats Units reuneix al major percentatge (20,33%), seguit a gran distància del Marroc (7,26%) i Bèlgica (7,18%).

Consum farmacèutic

Quant al consum farmacèutic mitjançant recepta, durant 2017 MUFACE va abonar 295,45 milions d'euros per a un total de 24,9 milions de receptes facturades en les oficines de farmàcia, xifra aquesta última pràcticament exacta a la de 2016.

La despesa mitjana de la prestació farmacèutica per persona i any va ser de 201,95 euros, un 7,12 més que en 2016, increment a causa que la despesa mitjana per recepta va créixer un 5,41%.

Prestacions socials

Dins de les prestacions socials, i d'acord amb les finalitats previstes en la Llei de 14 de desembre de 2006 de Promoció de l'Autonomia Personal i Atenció a les persones en situació de dependència, al llarg de l'any es van resoldre 5.686 expedients, dels quals 5.270 van ser de concessió de les ajudes sol·licitades.

D'aquestes ajudes, la major part van correspondre, per aquest ordre, a celíacs, oncològics, manteniment i potenciació de la capacitat residual, ajudes per a l'eliminació de barreres, ajudes a domicili i cures en l'entorn familiar i estades temporals, que van suposar una despesa total de 7,3 milions d'euros.

Transformació i modernització

En definitiva, la Memòria 2017 de MUFACE és un exhaustiu testimoniatge del desenvolupament dels objectius del Pla d'Impuls 2017-2020 i del  grau de compliment del compromís amb els mutualistes, que es resumeix a aconseguir una millora substancial dels serveis que reben a través de la Mutualitat.

Al mateix temps, la Memòria 2017 de MUFACE és un contracte de transformació i modernització les clàusules de la qual coincideixen fil per randa amb les ’12 accions clau’ que va fixar la institució en el passat exercici, i que incloïen des de la renovació de l'equip directiu a aconseguir una major projecció i visibilitat de la Mutualitat; de la consolidació dels drets dels mutualistes a l'acció coordinada amb altres mutualitats; del reforç dels recursos humans a la millora de la cosina o a l'optimització del patrimoni immobiliari. I, per sobre de totes, l'objectiu número u: la implantació de la recepta electrònica, projecte estavella de MUFACE que haurà de culminar-se en aquesta legislatura.

Accedeixi aquí a la Memòria 2017 i a l'annex: Anuari 2017