accesskey_mod_conten
Escombri separa capçalera de cos
27/02/2024

Illes Balears ja prepara la recepta electrònica concertada

El col·lectiu mutualista d'opció concertada resident en Illes Balears disposarà de recepta electrònica a partir del 12 de març. Així s'ha acordat avui a una reunió formal a la seu del Col·legi Oficial de Farmacèutics d'Illes Balears (COFIB) mantinguda per tots els organismes implicats. La mesura beneficia a 16.136 persones.

S'engegarà el proper 12 de març

Un total de 16.136 mutualistes, entre titulars i beneficiaris residents en Illes Balears, van a tenir accés a la recepta electrònica concertada el proper 12 de març. A partir d'aquest dia, les farmàcies dispensaran medicaments amb recepta electrònica a les persones mutualistes adscrites a aquesta opció i residents a les illes.

Així s'ha acordat esta mañana en una reunió formal de tots els organismes implicats en el seu desenvolupament i que ha estat presidida per la directora general de MUFACE, Myriam Pallarés, acompanyada per la secretària general del Consell General de Col·legis Oficials de Farmacèutics (CGCOF), Raquel Martínez.

En l'encontre també han estat presents el cap de la Unitat Informàtica de MUFACE, José Antonio Navarro; el director provincial de la Mutualitat, Marcos Cobo; el president del Col·legi Oficial de Farmacèutics d'Illes Balears (COFIB), Antonio Real Ramis, i el president del Col·legi Oficial de Metges d'Illes Balears, Carles Recasens. Igualment, han concorregut representants provincials i nacionals d'ASISA, DKV Segurs/Segurs i Segurcaixa Adeslas, les tres entitats sanitàries que han subscrit el Concert d'Assistència Sanitària Nacional 2022-2024.

El desenvolupament tècnic i la ràpida engegada de la recepta electrònica en Illes Balears ha estat possible gràcies a la col·laboració entre MUFACE, el CGCOF i el COFIB. cal destacar així mateix la important labor a exercir pel Col·legi Oficial de Metges d'Illes Balears, entitat essencial en la implantació efectiva del projecte.

Vuit comunitats, deu províncies

Aquesta és la vuitena comunitat autònoma i la desena província que se sumeixi als beneficis de la recepta electrònica concertada, després d'Astúries, Canàries, Cantàbria, Extremadura, La Rioja, Múrcia i Navarra. Està previst que les properes comunitats on s'engegui aquest sistema siguin Aragó i la Comunitat Valenciana, per seguir amb la resta al llarg del present exercici.

 

“Notable millora de la qualitat de vida”

Myriam Pallarés, directora general de MUFACE, ha destacat “els importants beneficis que va a suposar para milers de mutualistes residents en l'arxipèlag balear poder usar la recepta electrònica d'opció concertada. Igual que ja va ocórrer a Canàries, l'extensió d'aquest sistema en les Illes Balears va a evitar enutjosos desplaçaments i una agilitat en la dispensació de medicaments que farà millorar notablement les condicions de vida de moltes persones”.

Pallarés ha subratllat que “aquest assoliment és un motiu d'orgull per a l'equip que treballa dia a dia a atendre tan bé com sigui possible al nostre col·lectiu” La directora general ha agraït també “la gran labor dels responsables del Consell General de Col·legis Oficials de Farmacèutics, i els de el Col·legi Oficial de Farmacèutics d'Illes Balears, per la seva entrega i serietat en els treballs, que ens han permès engegar la recepta electrònica concertada”.

Per la seva banda, Raquel Martínez, secretària general del Consell General de Col·legis Oficials de Farmacèutics (CGCOF), ha destacat: “Avui celebrem la inclusió de Balears entre els territoris que ofereixen aquest innovador servei que facilita als mutualistes que han optat per l'assistència farmacèutica a través d'entitats privades, accedir a les seves prescripcions electròniques"´.

Així mateix, el president del Col·legi Oficial de Metges de Balears, Carles Recasens, ha posat en valor que la recepta electrònica concertada “dota de seguretat a la prescripció i la dispensació de medicaments, millora l'accessibilitat i ve avalada pels Consells Generals de Metges i Farmacèutics i MUFACE, la qual cosa ofereix garanties també als professionals i als pacients”.

 

Pautes per a l'ús de la recepta electrònica

Per activar la recepta electrònica, a partir de la data d'engegada efectiva, els i les mutualistes d'opció concertada residents en Illes Balears han d'acudir amb la seva targeta sanitària quan ho precisin als facultatius del quadre mèdic de les entitats asseguradores adscrites al Concert d'Assistència Sanitària 2022-2024 perquè els sigui activada la prescripció digital.

Després de cada prescripció, compten amb 10 dies per recollir el producte en oficina de farmàcia, presentant la seva targeta sanitària d'entitat. Si no recullen el medicament en aquest termini, la prescripció queda inactivada i no es podrà adquirir.

Després de la primera recollida, si es tracta d'un tractament crònic, poden continuar recollint el medicament en la farmàcia amb periodicitat mensual, durant el període de temps que hagi marcat el facultatiu, fins a una durada màxima d'un any; i, posteriorment caldrà renovar la prescripció.

El col·lectiu adscrit al Servei Provincial d'Illes Balears podrà obtenir així mateix la seva recepta electrònica a Cantàbria, Astúries, Canàries Extremadura, La Rioja, Múrcia i Navarra, així com retirar els seus medicaments en les oficines de farmàcia d'aquests territoris. El servei de recepta electrònica inclou els visats, excepte alguna excepció, per la qual cosa ja no hauran de realitzar-se en les oficines de MUFACE.

Respecte a les persones mutualistes desplaçades temporalment a l'arxipèlag balear i no adscrites a aquest servei provincial, podran obtenir receptes electròniques si acudeixen a un servei mèdic, però si es tracta de medicaments que precisen visat, de moment hauran de seguir sol·licitant-ho amb receptes en paper, com es fa habitualment.

En breu s'enviarà un correu electrònic a tots els i les mutualistes d'opció concertada en Illes Balears informant sobre aquest avanç, a part de l'habitual desplegament de la difusió en xarxes i mitjans de comunicació que es realitza des de MUFACE, el CGCOF i els col·legis oficials de metges i farmacèutics de la comunitat balear.

Un total de 16.136 persones mutualistes (11.707 titulars i les seves 4.429 beneficiàries) que han triat opció concertada en Illes Balears podran disposar de recepta electrònica a partir del 12 de març. Juntament amb el col·lectiu d'Astúries, Cantàbria, Canàries, Extremadura, La Rioja,  Múrcia i Navarra, seran ja pràcticament 200.000 persones les que podran utilitzar la recepta electrònica en aquest àmbit d'opció.

Des de la seva arrencada al maig de 2020 a Cantàbria, i fins al dia d'avui, s'han realitzat més de 390.861 prescripcions a mutualistes de MUFACE que han optat per l'assistència sanitària amb entitats de segur/segur, i més de  993.883 dispensacions.

Pel que fa al col·lectiu mutualista acollit a l'opció pública, cal recordar que es troba activa en totes les comunitats autònomes i a les ciutats autònomes de Ceuta i Melilla. La recepta electrònica concertada és un projecte de simplificació i agilitació de tràmits inclòs en el  Pla MUFACE Avanza. La informació sobre la seva extensió pot veure's la nostra pàgina web.

La directora general visita el Servei Provincial

Myriam Pallarés ha aprofitat la seva visita a Palma per saludar a l'equip de la Mutualitat que treballa en el Servei Provincial d'Illes Balears. Acompanyada pel director provincial, Marcos Cobo, Pallarés ha recorregut les instal·lacions i ha dirigit paraules d'agraïment als funcionaris i funcionàries que dia a dia atenen les demandes i necessitats de les 23.234 persones mutualistes -entre opció concertada i opció pública- adscrites a aquesta oficina .