accesskey_mod_conten
Escombri separa capçalera de cos

MUFACE i la violència de gènere

VIOLÈNCIA DE GÈNERE: UNA XACRA INACCEPTABLE

La violència contra la dona, en paraules de l'Organització Mundial de la Salut , (OMS-WHO) constitueix un greu problema de salut pública i una violació dels drets humans de les dones. La violència pot afectar negativament la salut física, mental, sexual i reproductiva de les dones. També  ens recorda l'OMS que la violència contra la dona pot prevenir-se, i que el sector sanitari té una important funció que exercir per proporcionar atenció integral de salut a les dones que sofreixen violència, així com punt d'entrada per derivar-les a altres serveis de suport que puguin necessitar.

MUFACE és conscient que la violència de gènere ha de ser objecte d'un enfocament multisectorial, i les seves causes profundes estan en la desigualtat de gènere i l'acceptabilitat normativa de la violència contra la dona. No obstant això, a més de la resposta punitiva per a l'agressor exercida per les instàncies corresponents en el marc de l'Estat de Dret,  un organisme com a MUFACE; garant de la salut del seu col·lectiu, ha d'adoptar totes aquelles mesures que siguin necessàries, tant de prevenció com de resposta.

Conscienciar perquè la violència sobre la dona sigui inacceptable, restaurar la qualitat de vida física i mental de les dones que són víctima de violència, conscienciar a professionals de la salut per detectar primerencament el problema i atendre de manera empàtica, informant sobre serveis de derivació i suport, són part de les mesures que l'OMS considera necessàries en l'àmbit de la salut.

MESURES DE MUFACE CONTRA LA VIOLÈNCIA DE GÈNERE

Com a marc general d'actuació, s'ha signat un Conveni entre la Delegació del Govern contra la Violència de Gènere i MUFACE en matèria de violència de gènere. La subscripció d'aquest conveni era una de les mesures contemplades en l'Eix 5: ‘Violència contra les dones’ de l'III Pla per a la igualtat de gènere en l'Administració General de l'Estat i en els Organismes Públics vinculats o dependents d'ella. L'objecte del conveni, signat al juliol de 2021, és establir un marc de col·laboració entre la Delegació del Govern contra la Violència de Gènere i MUFACE per al desenvolupament conjunt d'actuacions en matèria de violència contra les dones entre el col·lectiu de mutualistes i les seves persones beneficiàries en l'àmbit de MUFACE.

Entre les mesures incloses en el mateix destaca la convocatòria d'una ajuda específica dirigida a la millora de la protecció de les dones mutualistes víctimes de violència de gènere, amb una dotació econòmica de 500.000 euros. Aquesta convocatòria s'ha realitzat  a través de resolució publicada en el Butlletí Oficial de l'Estat el 26 d'octubre de 2023. L'ajuda va dirigida a restaurar la qualitat de vida física, mental i soci-laboral de les víctimes, que poden veure minvada la seva capacitat de treballar i socialitzar, per no esmentar els perjudicis irrogats en la vida dels seus fills i família directa.

Com no pot ser d'una altra manera, la Mutualitat col·labora subministrant informació sobre el telèfon 016 com a llera especialitzada per a qualsevol sol·licitud d'ajuda o cerca d'informació per part de dones mutualistes que puguin recaptar aquest tipus d'informació, i promociona la seva utilització des de la portada de la seva pàgina web. Precisament per aquest motiu, els equips dels seus 56 oficines coneixen bé la necessitat de derivar les demandes d'atenció a un servei institucional i especialitzat.

També es promociona la realització de cursos formatius en la matèria entre el personal de MUFACE, perquè es considera imprescindible la sensibilització de cadascuna de les persones que estan en contacte diari amb dones mutualistes, dins de la missió de MUFACE com a garant de la salut del seu col·lectiu, en un sentit integral.

A més, en l'últim Concert subscrit amb entitats de segur/segur per a l'assegurament de l'accés a l'assistència sanitària en territori nacional durant els anys 2022, 2023 i 2024 es contemplen importants millores en les prestacions sanitàries per a les víctimes de violència de gènere. En aquest sentit, en la cartera de serveis s'han inclòs prestacions específiques en matèria de salut mental i de cirurgia plàstica, estètica i reparadora dirigides a dones víctimes de violència de gènere. Aquestes prestacions suposen centrar el focus en la necessitat de reparació i restauració de la qualitat de vida física i emocional de les dones que han sofert violència.

El nou Concert que es ferm contindrà noves mesures de suport, prevenció i resposta.

De la mateixa manera, la pròrroga del Conveni entre MUFACE i l'Institut Nacional de la Seguretat Social per a l'assegurament de l'accés a l'assistència sanitària en territori nacional a les persones beneficiàries de la mateixa i la integració de la informació , signada al març de 2022, inclou la possibilitat de canvi extraordinari d'entitat sanitària en cas de dones víctimes violència de gènere.

 

Tota aquesta informació i la bona marxa de la tramitació de l'ajuda han estat comentades i anunciades el 19 de setembre de 2023 en jornades organitzades per l'Agència de Qualitat Sanitària d'Andalusia (ACSA)  en les quals es va celebrar una taula rodona sobre Mutualisme i violència de gènere.