accesskey_mod_conten
Agrane separa capçalera de cos
20/02/2024

Reclamacions davant l'AEAT: pensionistes d'antigues mutualitats

Reclamacions AEAT fons especial Muface

L'Agència Estatal d'Administració Tributària (AEAT) habilitarà a partir del 20 de març un formulari perquè els actuals pensionistes que van cotitzar a antigues mutualitats puguen si escau reclamar la devolució de quantitats davant aquest organisme. També existixen llits en les Hisendes Forals per a esta fi.
L'AEAT recaptarà de tots els organismes, inclòs MUFACE, les dades i documents necessaris.

L'Agència Tributària habilitarà un formulari a partir del 20 de març (*)

La sentència 707/2023 de el Tribunal Suprem ha reconegut el dret de molts pensionistes que van cotitzar en les antigues mútues laborals a recuperar part de les quotes declarades en la tributació a l'IRPF entre l'1 de gener de 1967 i el 31 de desembre de 1978.

Este pronunciament podria afectar a molts pensionistes de l'àmbit de MUFACE, i per eixe motiu la Mutualitat ha estat enviant diversos certificats a estes persones.

La novetat que els afecta i que ha comunicat l'Agència Tributària (AEAT) a través d'una nota en la seua pàgina web, és que el 20 de març aquest organisme posarà a la disposició d'este col·lectiu interessat a reclamar un formulari per a iniciar el procediment, al que en general no serà necessari acompanyar res més.

Pensionistes de Mutualitats que van tributar a País Basc i Navarra

(Informació actualitzada el 26 de febrer) Respecte als actuals pensionistes mutualistes de País Basc o Navarra, pot veure's en els enllaços següents la informació de la seua respectiva Hisenda Foral així com el procediment::

 

Reclamació AEAT: no fa falta aportar documentació d'altres administracions

Tal com assenyala en la seua nota informativa, l'Agència Tributària no va a exigir a les persones reclamants, en general,  que adjunte documentació que obra en poder de les administracions implicades, i el que farà serà recaptar-la dels organismes que podrien aportar alguna dada rellevant. Complix així amb l'art. 28.2 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del Procediment Administratiu Comú de les Administracions Públiques.

A estos efectes, no és necessari sol·licitar certificats en MUFACE, perquè este organisme es posa a la disposició de l'AEAT per a remetre qualsevol tipus de dada que siga necessari per a prosseguir amb el procediment de qualsevol reclamant mutualista.

Serà la informació dels diferents organismes, quan es presente la reclamació, la que acreditarà la seua pertinença i, si escau, cotització a una antiga mutualitat.

MUFACE no pot certificar el que no obra en les seues bases de dades i per tant s'aconsella presentar la reclamació davant l'AEAT o la Hisenda Foral respectiva, sense que siga necessari aportar documentació d'esta Mutualitat. Com s'ha dit, MUFACE està a la disposició de l'AEAT per a la remissió de qualsevol dada que siga necessari, amb el consentiment dels reclamants, per a la correcta tramitació de les sol·licituds de devoluciòn.

 

(*) MUFACE ha actualitzat la informació relativa a la reclamació en la seua notícia web d'1 d'abril de 2024.