accesskey_mod_conten
Agrane separa capçalera de cos
01/04/2024

Reclamacions davant l'AEAT per règim transitori de mutualitats de previsió social

Reclamacions davant l'AEAT

L'Agència Estatal d'Administració Tributària (AEAT) ha habilitat el 20 de març un formulari per a articular les reclamacions presentades per mutualistes a l'empara del règim transitori d'antigues mutualitats de previsió social establit en la DT Segona de la Llei sobre l'Impost de la Renda de les Persones Físiques. També existixen llits en les Hisendes Forals per a esta fi.
L'AEAT recaptarà de tots els organismes, inclòs MUFACE, les dades i documents necessaris.

L'Agència Tributària ha habilitat un formulari el passat 20 de març

D'acord amb la informació facilitada per l'Agència Tributària, la disposició transitòria segona (DT 2ª) de la Llei 35/2006, de 28 de novembre, de l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques i de modificació parcial de les lleis dels Imposts de societats, sobre la Renda de no Residents i sobre el Patrimoni. (LIRPF) oferix la possibilitat de reduir la quantitat a incloure com a rendiment del treball en la declaració de la renda de cada exercici quan es perceben pensions de jubilació o invalidesa per aquells mutualistes les aportacions dels quals no van poder ser en el seu moment objecte de reducció o minoració en la base imposable. D'esta forma s'evita una doble tributació per aquestes aportacions.

La DT 2ª s'aplica conforme l'establit en les diferents sentències del Tribunal Suprem, les últimes de dates 28 de febrer de 2023 i 10 de gener de 2024.

 

Qui poden acollir-se al règim transitori de mutualitats de previsió social?

 

Ha de tindre's en compte, en primer lloc que, excepte casos excepcionals, no serà aplicable la DT 2ª a la pensió de Classes Passives.

Sí serà aplicable la DT 2ª a la pensió pública de jubilació satisfeta pel Fons Especial de MUFACE que derive d'aportacions realitzades fins hui d'integració de cadascuna de les mutualitats en el Fons Especial o fins a 31/12/1978 si la data d'integració va ser anterior. D'esta forma, la part corresponent a les aportacions realitzades fins a eixa data s'integrarà al 75% i la part corresponent a les aportacions realitzades des d'eixe moment s'integrarà com a rendiments del treball íntegrament.

 

Manera de sol·licitar-ho

 

El passat 20 de març, l'AEAT ha posat a la disposició del col·lectiu interessat un formulari per a iniciar el procediment, al que, en general, no serà necessari acompanyar res més.

Consulte la pagina web de l'Agència Tributària, on podrà trobar el formulari així com tota la informació nceearia per a formular la reclamació.

Pensionistes de Mutualitats que van tributar a País Basc i Navarra

Respecte als actuals pensionistes mutualistes de País Basc o Navarra, pot veure's en els enllaços següents la informació de la seua respectiva Hisenda Foral així com el procediment::

 

Formulari AEAT: no fa falta aportar documentació d'altres organismes

Tal com assenyala en la seua pàgina web, l'Agència Tributària no va a exigir al col·lectiu interessat (mutulistas), en general, que adjunten documentació que obra en poder de les administracions implicades, i el que farà serà recaptar-la dels organismes que podrien aportar alguna dada rellevant. Complix així amb l'art. 28.2 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del Procediment Administratiu Comú de les Administracions Públiques.

MUFACE, d'acord amb la informació facilitada per l'AEAT, aconsella presentar el formulari davant aquest organisme o la Hisenda Foral respectiva, sense que siga necessari aportar documentació d'esta Mutualitat. Com s'ha dit, la Mutualitat està a la disposició de l'AEAT per a la remissió de qualsevol dada que calga, amb el consentiment dels mutualistes, per a la correcta tramitació de les sol·licituds de devolució.