accesskey_mod_conten
Agrane separa capçalera de cos
15/01/2024

Recepta electrònica concertada a Navarra

Navarra tindrà recepta electrònica concertada a partir del 22 de gener.
Així s'ha acordat avui a Pamplona, en una reunió presidida per Paula Roche, responsable de Prestacions Sanitàries de MUFACE, en representació de la directora general, Myriam Pallarés, i per la secretària general del Consell General de Col·legis Oficials de Farmacèutics, Raquel Martínez. Les pròximes comunitats en les quals s'implantarà seran Múrcia, Balears i Aragó.

La posada en marxa serà el 22 de gener

La recepta electrònica per al col·lectiu mutualista d'opció concertada adscrit al Servici Provincial de MUFACE a Navarra serà una realitat el pròxim 22 de gener. A partir d'eixe dia, les farmàcies de tota la Comunitat Foral dispensaran medicaments amb recepta electrònica a totes les persones mutualistes d'opció concertada. Així s'ha acordat després d'una reunió formal mantinguda a Pamplona. L'encontre ha estat presidit per la directora del Departament de Prestacions Sanitàries de MUFACE, Paula Roche, en representació de la directora general de MUFACE, Myriam Pallarés, absent per qüestions personals. La directora ha estat acompanyada per la secretària general del Consell General de Col·legis Oficials de Farmacèutics (CGCOF), Raquel Martínez.

A la cita també han acudit la directora provincial de MUFACE a Navarra, Maite Estíbaliz López de Goicoechea i el president del Col·legi Oficial de Farmacèutics de Navarra, Alberto Mantilla Blanco.  El Col·legi Oficial de Metges de Navarra (MEDENA), entitat essencial en la implantació efectiva del projecte, ha estat representat també pel seu president, Rafael Teijeira. Igualment, han concorregut representants provincials i nacionals de ASISA, DKV Segurs i Segurcaixa Adeslas, les tres entitats sanitàries que han subscrit el Concert d'Assistència Sanitària Nacional 2022-2024, així com el director general de l'Igualatorio Mèdic Quirúrgic (IMQ) de Navarra, Daniel Càmera Baztán

La col·laboració de MUFACE, el CGCOF i el Col·legi Oficial de Farmacèutics de Navarra ha fet possible el desenvolupament d'este projecte. Navarra se suma així a Astúries, Canàries, Cantàbria,  Extremadura i La Rioja en la implantació d'este sistema, que s'estendrà a la resta de comunitats autònomes en 2024.

“Fa faltada implicació màxima de tots els actors, inclosos els mutualistes”

La directora del Departament de Prestacions Sanitàries de MUFACE, Paula Roche, ha excusat l'assistència de Myriam Pallarés i ha assenyalat en el seu nom que “després del retard produït pel canvi de Govern, comencem 2024 amb una  agenda d'extensió de la recepta electrònica concertada que dibuixa un mapa de cobertura que aconseguix a tot el territori, i est és una gran fita de la nostra transformació digital”.

Roche ha esmentat l'enquesta enquesta sobre este tema realitzada a mitjan 2023 ,  “en la qual es constata que  la implantació de la recepta electrònica concertada és gradual i progressiva, i el seu ús efectiu depèn de molts actors, per la qual cosa fa falta la implicació màxima de tots, inclosos els mutualistes, que han de demandar i exigir este servici quan es pose en funcionament. Una major traçabilitat, seguretat i control són necessaris, i solament la recepta electrònica els garantix”.

Així mateix, la directora del Departament de Prestacions Sanitàries de MUFACE ha recordat que "la recepta electrònica és un benefici indubtable per als i les mutualistes que precisen dispensació de medicaments o visat".

Per la seua part, Raquel Martínez, secretària general del CGCOF, ha destacat que "l'objectiu compartit de les dos entitats és estendre la implantació de la recepta electrònica concertada a nivell nacional, garantint així la seua plena interoperabilitat i oferint beneficis als mutualistes en tot el territori"

Pautes per a l'ús de la recepta electrònica

Per a activar la recepta electrònica, a partir de la data de posada en marxa efectiva,  els mutualistes de concertada de Navarra han d'acudir als metges del quadre mèdic d'IMQ Navarra perquè els active la prescripció. Després de la prescripció compten amb 10 dies per a arreplegar el producte en oficina de farmàcia, presentant la nova targeta d'IMQ Navarra que van rebre en el mes de novembre. Si no arrepleguen el medicament en este termini, la prescripció queda ja inactivada i no es pot arreplegar el medicament. Després de la primera recollida, si es tracta d'un tractament crònic poden continuar arreplegant el medicament en la farmàcia amb periodicitat mensual, durant el període de temps que haja marcat el facultatiu, fins a una durada màxima d'1 any; i posteriorment caldrà renovar la prescripció.

El col·lectiu adscrit al Servici Provincial de Navarra podrà obtindre així mateix la seua recepta electrònica a Canàries, Cantàbria, Astúries, Extremadura o La Rioja, així com retirar els seus medicaments en les oficines de farmàcia d'aquests territoris. El servici de recepta electrònica inclou els visats, excepte alguna excepció, per la qual cosa ja no hauran de realitzar-se en les oficines de MUFACE.

Respecte a les persones mutualistes desplaçades temporalment a Navarra no adscrites a este servici provincial, podran obtindre receptes electròniques si acudixen a un servici mèdic, però si es tracta de medicaments que precisen visat, de moment hauran de seguir sol·licitant-ho amb receptes en paper, com es fa habitualment.

En breu s'enviarà un correu electrònic o SMS a tots els mutualistes de concertada a Navarra informant sobre este avanç.

Próximo desplegament a Múrcia, Balears i Aragó

La Comunitat Foral de Navarra suma 7.515 mutualistes (titulars i els seus beneficiaris) que han triat opció concertada, i juntament amb al col·lectiu de Astúries, Cantàbria, Canàries, Extremadura i La Rioja  seran un total de 124.838 els i les mutualistes que han triat opció concertada i gaudiran dels seus avantatges.

Així mateix, durant la reunió s'ha avançat que les pròximes comunitats autònomes on s'activarà el desplegament seran Múrcia, Balears i Aragó, per a seguir en la resta al llarg de 2024.

Des de la seua arrancada al maig de 2020 a Cantàbria, i fins al dia d'hui, s'han realitzat més de 350.600 prescripcions a mutualistes de MUFACE que han optat per l'assistència sanitària amb entitats de segur, i més de 913.636 dispensacions.

Pel que fa alc olectivo mutualista acollit a la opció pública, cal recordar que es troba activa en totes les comunitats autònomes, i en les ciutats autònomes de Ceuta i Melilla.

Quasi un 38% del col·lectiu de la Mutualitat disposa ja de recepta electrònica, un projecte de simplificació i agilitació de tràmits  inclòs en el  Pla MUFACE Avanza.  La informació sobre la seua extensió pot veure-la  en la nostra pàgina web.