accesskey_mod_conten
Agrane separa capçalera de cos

ENQUESTES 2023

ENQUESTA SOBRE EL PROCÉS D'AFILIACIÓ MASSIVA DE DOCENTS 2023

L'objectiu d'esta enquesta ha sigut, com cada any des de 2019,  conéixer el grau de satisfacció, així com les possibles millores a introduir en el procés d'alta massiva de docents d'ensenyament no universitari realitzat per la Mutualitat durant l'any 2023. La realització d'esta enquesta s'emmarca dins dels projectes I.4.2. “Revisió del Procés d'Afiliació” i IV.2.2- “Enquestes de Satisfacció”, del pla estratègic de la Mutualitat “Muface Avança 2021-2023”.

Enguany tenia un interés especial, per haver sigut l'alta especialment nombrosa. En concret, 45.727 titulars mutualistes docents s'han incorporat a MUFACE, per les vies habituals de proves selectives i també les celebrades per a Estabilització d'Ocupació Temporal. El procés  2023, ha posat a prova l'eficàcia de les nostres oficines, tenint en compte que coincidix amb un moment diffícil quant a volum de personal d'atenció al públic. Cal tindre en compte que solament les oficines de Catalunya, per posar un exemple d'oficines amb gran volum de treball i insuficiència de personal, , van incorporar  a 12.735 docents titulars i 2990 beneficiaris d'us anteriors. 

Configuració de l'enquesta

Es va preparar un senzill qüestionari conformat per 10 preguntes de contestació tancada: cinc preguntes sobre el grau de satisfacció, dos sobre canals d'informació i tres sobre el procés d'afiliació en si Amb data 31 d'octubre es va enviar per correu electrònic a un total de 45.191 mutualistes, dels cossos docents d'ensenyament no universitari amb alta en MUFACE en el període comprès entre el 15 d'agost i el 31 d'octubre de 2023, sent condició haver realitzat ja l'elecció d'entitat sanitària

L'enquesta ha sigut creada amb l'aplicació de gestió i edició de formularis (FORMA) de la Secretaria General d'Administració Digital, que garantix la confidencialitat del procés. L'enquesta es va enviar des del correu muface.informa@muface.es a través un link en el cos del citat correu electrònic.

Resposta i resultats destacables:

L'enquesta ha sigut contestada per 7.354 mutualistes, la qual cosa equival a un 16,3% de la població. S'ha aconseguit sobradament la significancia estadística i s'ha aumerntado en més de 6 punts la participació, segons dades de 2022..

D'aquestes respostes i el resultat global mereix la pena destacar:

  • 1-Al voltant del 90% dels nous mutualistes procedents de cossos docents han completat la seua afiliació a Muface (92%)  i l'alta dels seus beneficiaris (87%) a través de mitjans electrònics, utilitzant la identificació electrònica (Cl@ve, certificat digital, DNI i, etc.) El petit percentatge que no ha emprat mitjans electrònics al·lega problemes en la seu electrònica de Muface. Quant a l'elecció d'entitat sanitària, hi ha un descens del 3% d'utilització, sobre les dades de l'enquesta de l'any 2022, mentre que puja lleugerament l'ús de l'alta de beneficiaris digital (d'un 85% a un 87%).
  • El descens en l'ús de l'alta d'entitat electrònica s'ha hagut de sens dubte al nombre notable d'incidències que s'ha produït en el transvasament de dades de titulars per part de les administracions autonòmiques, ja que van existir errors que van impedir l'alta automàtica. Es tracta d'incidències que es volen solucionar en exercicis futurs intensificant el contacte amb comunitats autònomes prèviament a cada alta massiva, des dels servicis centrals de la Mutualitat.
  • 2-Prop del 40% dels nous mutualistes ha obtingut la informació en relació amb el procés d'afiliació en fonts pròpies de MUFACE, sent les més utilitzades el formulari web/App (64%) i el telèfon de les oficines (16%). Els canals menys utilitzats de Muface són Linkedin (0,20%), “X” (1,1%), el telèfon 060 (2,2%) i les xarrades de Muface en les províncies (3,7%). Dins dels canals aliens a la mutualitat, els més usats són els sindicats (21%) i els companys de treball (26%).
  • Convé precisar que les xarrades a nous mutualistes, allí on es produïxen, són molt útils, segons la informació que ens arriba de Servicis Provincials, sindicats i xarxes. En este sentit, s'han de celebrar sistemàticament i estendre-les al major nombre possible de províncies.
  • 3-Quant al grau de satisfacció, tant en el procés d'afiliació, en l'alta de l'entitat sanitària i en l'alta de beneficiari, s'ha obtingut una puntuació pròxima a 7 sobre 10. Respecte dels canals de comunicació, ix ben valorada la pàgina web amb nota pròxima al 7, mentre que la resta de canals obté una nota inferior a 5 sobre 10. Convé fer notar que este resultat és inconsistent amb el manifestat en una altra pregunta sobre ús de canals, respecte a aquells menys utilitzats, per la qual cosa es millorarà  la formulació d'estes qüestions per a posteriors enquestes.
  • 4- La claredat i la utilitat de la “Guia de Nous Mutualistes” que es troba en la pàgina web, es valora amb notes pròximes al 7 sobre 10.

 

Quant a les mesures de millora a adoptar, tenint en compte a més la informació que arriba de les nostres oficines provincials, de sindicats i xarxes socials, les mateixes han d'incidir en:

 

  • És essencial la millora de la certesa i fiabilitat  de l'intercanvi d'informació relativa a  nous mutualistes amb les administracions autonòmiques, per al que s'ha mostrat eficient una prèvia campanya informativa des de servicis centrals, millorant la interlocució bilateral.
  • La intensificació de la campanya de xarrades provincials-online o presencials-  a mutualistes de nou ingrés, ja siga en col·laboració amb la respectiva comunitat o sindicats, o de manera independent.
  • Major difusió dels nostres canals informatius, com poden ser Twitter, Linkedin o la Newsletter, escassament coneguts.  

Agraïm des de MUFACE la claboración d'aquelles persones que van emplenar el qüestionari.

 

ENQUESTA SOBRE VALORACIÓ DE PRESTACIONS DE LA MUTUALITAT 2023

Per primera vegada, MUFACE ha realitzat una enquesta entre mutuaistas relativa a la seua oopinión i preferències sobre millores en prestacions. La mostra ha sigut àmplia i el nombre de respostes aconseguix la significancia estadística sobradament.

L'objectiu d'esta enquesta, que ha anat acopañada d'un estudi teriitorial sobre volum de prestacions per província, ha sigut conéixer el grau de satisfacció i coneixement que té el col·lectiu mutualista respecte a les prestacions que proporciona MUFACE directament (no inclou per tant l'asistenciaq sanitària, que es gestiona indirectament a travñes de la els servicis públics de salut i les entitats concertades).

Es va preparar un qüestionari de fàcil ompliment amb 17 preguntes de resposta tancada, centrades en els dos eixos correlatius d'interés per a la Mutualitat i el col·lectiu:

  • a) Grau de satisfacció amb prestacions (15 preguntes)
  • b) Mesures de millora de prestacions (2 preguntes)

Amb data 1 d'agost de 2023 es va enviar per e-mail l'enquesta a una mostra estadísticament significativa del total de mutualistes afiliats a MUFACE. La remissió i articulació de l'enquesta es va fer amb la ferramenta FORMA, de la SGAD, que garantix la confidencialitat i anonimat de les persones enquestades. Es van enviar un total de 40000 correus i ha sigut contestada per 5.022 mutualistes, la qual cosa equival a un 12,6 % de la mostra originària. S'ha aconseguit la significancia estadística sobradament. D'estes persones, 2.436 eren persones en actiu (6,1%) i 2.586 eren jubilats (6,5%)

L'enquesta ha sigut contestada per mutualistes de totes les CCAA.

Resultats destacables:

  •  La primera percepció que s'extrau és el BALANÇ POSITIU general de les valoracions, ja que la majoria de les prestacions són avaluades positivament. Solament una d'elles aconseguix un 7 sobre 10. Quant a les valorades negativament, cal matisar que cap prestació baixa de la mitjana 4,62.
  •  Destaca la diferència entre actius i jubilats: en les 14 prestacions valorades. La valoració dels actius se situa per davall de la mitjana (valoren pitjor) mentre que la valoració de les persones en situació de jubilació se situa per damunt de la mitjana (valoren millor les prestacions, ja que les sol·liciten en major mesura). Es constata que, a major coneixement de la prestació, es produïx una millor valoració.
  • Entenent una roïna valoració entre 1 i 5, i una bona valoració entre 5 i 10 s'obtenen els següents resultats:
    •  Obtenen per davall de 5 les següents prestacions: Material ortoprotésico, altres pròtesis, beques d'estudi, ajuda per a sepeli, subsidi per jubilació i subsidi per defunció. La prestació pitjor valorada és la de beques d'estudi, amb un 4,62 de valoració mitjana total
    •  La resta de prestacions superen el 5 de valoració mitjana. Solament la prestació d'incapacitat temporal (7,04) aconseguix el 7 sobre 10 (NOTABLE).  
  •  Els resultats de l'estudi llancen un grau altament significatiu de desconeixement de les prestacions., ja que en 11 de les 14 prestacions valorades se supera el 70% entre persones que desconeixen o bé mai han sol·licitat la prestació. En este punt cal tindre en compte que una majoria de les prestacions es dirigixen a sitaciones de malaltia, familiars ec... que no són massives. La prestació més desconeguda és el subsidi per defunció (47% la desconeixen)  i les prestacions més conegudes són les dentarias i oculars (només 12% les desconeixen)
  •  Quant a les mesures de millora, el 56% considera que la més necessària és un increment de la dotació econòmica de les prestacions. Per contra, només el 4% aposta per un increment de la digitalització en la tramitació de les prestacions.
  •  
  •  Quant a les possibles noves prestacions a incloure, el 85 % es concentra en els qui preferixen ajudes per a fisioteràpia (53 %) i ajudes per a salut mental (32%), enfront de només un 6% que tria ajudes per a violència de gènere, ajudes per seqüeles Covid19 i ajudes per a preparació d'oposicions per a beneficiaris (2,2 i 2% en els tres casos).

A partir d'estos resultats, tenint en compte la peculiaritat que moltes ajudes de MUFACE no són de destinatari massiu (com poden ser les ajudes a dolència psiquiàtrica crònica, ajudes per a l'autonomia personal etc..), és clar que les actuacions de la Mutualitat han de centrar-se en:

  • Ampliar l'àmbit de difusió de prestacions, utilitzant agents d'interés ja habituals com a col·laboradors en este aspecte, com són els sindicats, i  buscant uns altres com a associacions de persones amb determinades patologies, col·legis professionals, entitats sense ànim de lucre, etc…A este efecte, s'elaborarà en 2024 una guia visual de prestacions que permeta conéixer-les en una ullada..
  • Buscar fórmules que permeten la millora de les prestacions en el sentit desitjat pels mutualistes, posant l'accent principalment en les beques d'estudi, en la gestió del qual "suspèn" MUFACE,  i incidir en vessants tals com la fisioteràpia o la diversificació de  les ajudes per a salut mental.

Agraïm des de la Mutualitat la resposta donada a esta enquesta, que es considera de vital importància.

 

ENQUESTA DE SATISFACCIÓ: RECEPTA ELECTRÒNICA CONCERTADA

 

 

L'objectiu d'esta enquesta va ser conéixer el grau de satisfacció de les persones mutualistes referent a la implantació de la recepta electrònica concertada en territori nacional. El projecte de posada en marxa de la recepta electrònica vé recollit dins de l'objectiu de Simplificació, en el projecte “III.2.3 Implantació de Recepta Electrònica per a la Sanitat Concertada”, recollit dins del pla estratègic MUFACE AVANÇA 2021-2023. La realització d'esta enquesta es troba dins del projecte IV.2.2 “Enquestes de Satisfacció” del pla estratègic.

 

CONFIGURACIÓ DE L'ENQUESTA I RESULTATS:

 

L'enquesta ha sigut creada amb l'aplicació de la Secretaria General d'Administració Digital de gestió i edició de formularis (FORMA), que garantix anonimat i confidencialitat de les respostes. L'enquesta es va enviar a través un link en el cos d'un correu usant per a açò el correu muface.informa@muface.es

 

Per a conéixer i avaluar el grau de satisfacció de les persones mutualistes d'opció concertada a Astúries, Cantàbria i canàries, es va preparar un qüestionari conformat per 12 preguntes de contestació tancada.

 

Amb data 14 (Astúries), 15 (Cantàbria) i 16 d'abril (Canàries), es van enviar per e-mail l'enquesta a un total de 27.358 persones mutualistes titulars, segmentant la mostra per la CCAA d'adscripció en funció del col·lectiu adscrit. Es van seleccionar les persones mutualistes que van tindre receptes facturades entre Novembre 2022 i Febrer 2023, dispensades en farmàcies de les CCAA diana. El termini atorgat per a contestar aquesta enquesta ha sigut d'una miqueta més de dos setmanes, finalitzant el termini els dies, 28, 29 i 30 d'abril, en funció de la CCAA d'adscripció.

Van contestar 3.884 persones mutualistes, la qual cosa equival a un 10,6% de la població diana, i es va aconseguir sobradament la significancia estadística.

RESULTATS:

Convé precisar que Les dates d'implantació de recepta electrònica en estes CCAA són: Cantàbria 4 maig de 2020, Astúries 4 d'abril de 2022 i Canàries 23 de novembre de 2022. Com més recent és la implantació de la recepta electrònica, en general, pitjors són les valoracions obtingudes en esta enquesta, la qual cosa confirma que la implantació és progressiva.

 

  • 1-Més del 75% del col·lectiu enquestat coneix el fet que en la seua CCAA s'ha implantat la recepta electrònica concertada. La fluctuació de desconeixement sobre la recepta electrònica concertada va d'un 8% a Cantàbria a un 28% a Illes Canàries.

 

  • 2-La nota mitjana obtinguda de la informació transmesa per Muface sobre la implantació  de la recepta electrònica en cada Comunitat és inferior a 5 sobre 10 (mitjana de 4,29). Únicament aprova Cantàbria.

 

  • 3- La nota mitjana obtinguda quan  la informació transmesa per les entitats sobre la implantació  de la recepta electrònica en cada CCAA és molt deficient, no arribant-se a superar en cap Comunitat el 3 sobre 10.

 

  • 4-El canal principal que ha donat a conéixer el llançament de la recepta electrònica en cada CCAA és la pàgina web de Muface. Per error no es va incloure en el formulari el correu electrònic que MUFACE remet a cada mutualista en l'elenc d'opcions. En el cas de Cantàbria ha sigut també molt important el paper del col·lectiu mèdic, no observant-se este mateix comportament en la resta de comunitats. No obstant açò en les últimes que han desplegat la recepta electrònica concertada ha tingut un paper rellevant la premsa.

 

  • 5-Més del 40% del col·lectiu enquestat manifesta que li han sigut prescrites receptes en paper a pesar d'haver-se desplegat la recepta electrònica en la seua CCAA. Este comportament varia en cada CCAA, en les de més recent implantació com Canàries el % puja a més del 50% i en les més antigues com Cantàbria baixa al 30%.

 

  • 6-Prop del 50% de les denegacions a prescriure en electrònic es va produir en les consultes de metge de família, seguit per les consultes/ingressos hospitalaris i per les consultes d'especialistes. En el cas de Cantàbria, la negació en els centres d'especialitats és la segona, justament per davall de les consultes de metges de família.

 

  • 7-La valoració de la recepta electrònica concertada obté com a mitjana un aprovat  de 6 sobre 10, oscil·lant la nota entre un 7,6 a Cantàbria i una nota inferior al 5 a Illes Canàries. Un 10% del col·lectiu enquestat s'ha plantejat alguna vegada en el passat canviar a opció pública per la falta de recepta-i.

En conclusió, els resultats confirmen que, com tota implantació d'una ferramenta tecnològica en un context format per  multitud d'actors, la recepta electrònica concertada necessita temps i col·laboració, tant d'entitats com a mèdics. Igualment, precisa un grau important d'exigència per part dels mutualistes, que han de ser conscients de la millora en traçabilitat, seguretat i agilitat que produïx l'ús de la recepta digital.

 

Para MUFACE, els resultats de l'enquesta marquen el camí per a millorar la informació i promoure més intenses campanyes informatives i formatives per part de les entitats concertades, així com més formació i implicació per al col·lectiu mèdic. La Mutualitat prosseguix els seus avanços i en 2024 es desitja completar el mapa  en tot el territori nacional, per la qual cosa esta primera enquesta ha suposat una aportació de dades sobre percepció que forçosament es tindran en compte en el procés.