accesskey_mod_conten
Agrane separa capçalera de cos
12/04/2024

Reunió de MUFACE amb comunitats i ciutats autònomes sobre personal docent d'ensenyament no universitari

La directora general de MUFACE, Myriam Pallarés, ha presidit una reunió telemàtica amb responsables de les comunitats autònomes el personal docent de les quals són mutualistes obligatoris i de Ceuta i Melilla.

Els més de 400.000 docents d'ensenyament no universitari en actiu són el col·lectiu més nombrós de MUFACE, quasi el 62% dels titulars en situació d'actiu.

Primer encontre interterritorial amb responsables de personal educatiu

Hui ha tingut lloc una reunió convocada per MUFACE per a millorar la coordinació i intensificar la col·laboració amb comunitats i ciutats autònomes quant a gestió de mutualistes docents d'ensenyament no universitari.

Presidida per la directora general de MUFACE, Myriam Pallarés, a la sessió han assistit directors i directores generals d'Andalusia, Aragó, Astúries, Canàries, Cantàbria, Extremadura, Illes Balears i La Rioja, així com responsables de subdireccions generals o servicis competents en la matèria. En total, setze comunitats. Les ciutats autònomes de Ceuta i Melilla estaven convocades i també han assistit.

Per part de MUFACE, han participat les persones responsables de departaments relacionats amb els processos de gestió i assessors i assessores de la Unitat de Suport de la Direcció general.

Tots els i les assistents han agraït la convocatòria d'este encontre tècnic. Per la seua part, Pallarés ha valorat molt positivament l'assistència i participació, així com la voluntat unànime de totes les parts “per a intensificar una coordinació que ha de redundar, finalment, en un servici àgil i eficaç per a la correcta assistència sanitària de tot el personal docent no universitari i les seues famílies”.

 

Importància del col·lectiu docent en MUFACE

Els 400.428 funcionaris docents d'ensenyament no universitari en actiu conformen el col·lectiu més nombrós de persones mutualistes en MUFACE, concretament il 61,9% del total del col·lectiu de titulars mutualistes en actiu. D'ells, 44.926 -un 11,2%- s'han incorporat en 2023 com a resultat dels procediments selectius convocats, tant per oposició com a través de processos d'estabilització per a la reducció de la temporalitat en l'ocupació pública.

El procediment d'alta massiva en MUFACE, a pesar d'este volum excepcional, ha rebut una nota de 7 sobre 10 per part dels nous mutualistes . No obstant açò, precisament també a causa d'aquest volum, han aflorat qüestions susceptibles de millora que són les que s'han abordat en esta reunió multilateral complementària a la coordinació bilateral habitual ja existent entre els 52 servicis provincials de MUFACE i els diferents òrgans autonòmics.

 

Assumptes tractats: la qualitat i gestió de les dades de nous mutualistes

En el cas dels funcionaris docents d'ensenyament no universitari MUFACE realitza un procediment d'alta massiva que permet la càrrega automàtica de dades gràcies als llistats que faciliten els òrgans educatius autonòmics, responsables dels processos selectius i de la gestió d'este personal.

Al llarg de 2023, i en altres exercicis, han tingut lloc diferents incidències respecte d'aquestes dades, que suposen una important càrrega de treball posterior per a la seua detecció i correcció.

El principal efecte negatiu, si existixen llacunes o errors en les dades que grava MUFACE, és que pot retardar-se l'afiliació i, per tant, l'alta en l'assistència sanitària. Tots els participants han convingut que acordar mecanismes més intensos de coordinació en l'enviament de dades redundarà en una major agilitat i certesa en la gestió de prestacions per al col·lectiu docent. 

Esta coordinació més intensa servirà, en el futur, per a millorar el procediment d'alta massiva que es realitze enguany i solucionarà errors que existixen en les dades de situacions administratives de mutualistes docents erròniament enquadrats. D'altra banda, conéixer la previsió de nous ingressos que es vagen a produir al setembre d'enguany és una informació vital para MUFACE, les oficines territorials de la qual han d'estar preparades per a esta tasca.

Una altra de les qüestions a millorar detectades és la gestió de situacions d'Incapacitat Temporal (IT). S'han donat a conéixer, per part de MUFACE, les necessitats que ha manifestat l'Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS) quant a comptar amb informació sobre esta incidència en el moment de la presa de possessió. L'objectiu és que el pagament d'IT, que comença a satisfer MUFACE a partir d'aquest moment de la presa de possessió del funcionari, no es retarde.  

 

 

Propostes de millora

En la reunió d'hui s'han atés propostes dels participants autonòmics, s'ha invocat la necessitat de millorar els intercanvis d'informació recíproca a través de les bases de dades de cada administració, i s'ha promogut la creació de grups de treball específics. També s'ha comentat per la directora general de MUFACE la necessitat de millorar com més prompte millor el sistema d'aportació de dades per part de comunitats i ciutats autònomes..

La mesura que emmarca totes les altres és l'enfortiment de la interlocució entre les comunitats i ciutats autònomes i MUFACE, així com treballar amb la major antelació possible per a tindre previstos tots els casos i procedir amb la màxima agilitat.

Esta primera reunió multilateral de caràcter tècnic tindrà sens dubte posteriors edicions en altres exercicis o sempre que siga necessari. L'objectiu comú dels responsables autonòmics i de MUFACE és aconseguir la màxima qualitat i seguretat de les dades necessàries per a l'atenció i gestió de prestacions del col·lectiu docent d'ensenyament no universitari que, com s'ha indicat, suposa un alt percentatge dels mutualistes titulars en actiu.