accesskey_mod_conten
Agrane separa capçalera de cos
17/04/2024

Publicat l'espai web de Dades Obertes de MUFACE

Dades obertes i reutilitzables de MUFACE

MUFACE ha publicat el seu espai de Dades Obertes, tant en la pàgina web de la Mutualitat com en la pàgina de Dades Obertes del Govern d'Espanya, d'acord amb el previst en el Pla Estratègic MUFACE Avanza. Es tracta d'un primer pas en l'execució d'esta política pública.

Nou espai de dades reutilitzables de la Mutualitat

MUFACE se sumisca a la iniciativa de la política pública europea i nacional de Dades Obertes i Reutilització de Dades del Sector Públic, consistent a aportar valor a les dades del sector públic posant-los a la disposició de la societat. Una acció que promou l'enriquiment del flux d'informació resultant de l'actuació pública amb el servici a la ciutadania i la seua contribució a l'economia.  La possible reutilització és fruit d'eixa política. D'esta manera, MUFACE passa a formar part de l'ecosistema de Dades Obertes d'Espanya, contribuint  al desenvolupament de productes i servicis avançats i aconseguint més altes cotes de transparència.

El Pla de Dades Obertes i Reutlización  de MUFACE  va ser aprovat per la directora general de MUFACE, Myriam Pallarés, en 2021,  i s'adecua a l'establit per l'IV Pla de Govern Obert 2020-2024. S'enquadra dins dels objectius estratègics del Pla Avança 2021-2023 de la Mutualitat , en concret, en el referit a Innovació, Qualitat, Transparència i Rendició de Comptes.

Major participació

La reutilització de la informació, resultant del rendiment dels programes d'acció de la Mutualitat, servirà, entre altres objectius fonamentals, per a incrementar la informació i participació de les persones mutualistes i els grups d'interés de la Mutualitat, com poden ser universitats, entitats concertades, sindicats o col·legis professionals. A més, aporta valor a el Sistema Nacional de Salut, contribuint al seu enfortiment i ajuda a visibilitzar la utilitat de les mutualitats i la seua aportació a la societat.

A partir d'ara, MUFACE mostrarà les seues sèries de dades en format reutilitzable, d'acord amb l'establit en la Llei 37/2007 de 16 de novembre i el seu Reglament, en un espai web específic. De la mateixa manera, les seues sèries de dades estan publicades en la pàgina web de la Iniciativa de Dades Obertes del Govern d'Espanya. Es tracta d'un primer pas i  una línia de treball en permanent evolució i millora.

Dades Obertes i Transpariencia

La Mutualitat edita Memòries anuals des de la seua creació, tal com prescriu la seua normativa, que són presentades en el Consell General com a òrgan de rendició de comptes d'organisme. Des de 2017, la Memòria va acompanyada d'un Anuari o Annex d'Informació complementària en el qual s'aboquen tot tipus d'estadístiques, evolutives o no, sobre els principals aspectes de gestió. No obstant açò, i a pesar de la gran  amplitud i profunditat amb que es presenta la realitat de MUFACE en aquests documents, es tracta de presentacions estadístiques que no complixen estàndards comuns i no són procesables.

Ha de tindre's en compte que el mutualisme administratiu contribuïx a la generació de bancs de dades nacionals de gasto sanitari públic, considerat en la recent normativa europea com a conjunt de dades d'alt valor. S'ha posat l'accent per açò en l'espai de dades obertes a mostrar resultats de gasto en relació amb la prestació farmacèutica, molt demandats. A més, les prestacions socials, articulades entorn de/entorn de fets vitals del col·lectiu de MUFACE com la malaltia, situacions  personals, autonomia o discapacitats llancen una important fotografia d'un milió i mitjà de persones mutualistes

Respecte a dades del col·lectiu en si, es mostren dades històriques i actuals d'elecció d'entitat sanitària i beneficiaris per parentiu. Tots dos tenen molt a veure amb la previsió de futur per al mutualisme administratiu i el seu model de col·laboració públic-privada. Quant al volum de col·lectiu, que també es mostra, suposa una potent font d'informació sobre la realitat de la funció pública en l'Administració General de l'Estat i la seua evolució, subjecta sempre en volum a períodes d'augment o contracció segons circumstàncies socioeconòmiques i polítiques.

D'altra banda, existix en la pàgina un enllaç al nostre servici de Queixes, Suggeriments i Felicitacions perquè les persones o entitats interessades puguen suggerir millores per a este espai.

 

Entre ací a la nostra pàgina de Dades Obertes i Reutilització.