accesskey_mod_conten
Agrane separa capçalera de cos
08/03/2024

Dones de la Policia Nacional: transformant les institucions

“Crec que que l'ingrés massiu i normalitzat de dones en este tipus de cossos i escales, amb comeses antany reservades a hòmens i socialment considerats com netament 'masculins', facilita i aplana el camí a la plena i efectiva igualtat en tots els àmbits de l'Administració”.
Myriam Pallarés

8M: Carta de la directora general de MUFACE

Tots els anys escric una carta oberta a dones mutualistes; en esta ocasió, he volgut deixar patent la meua admiració i agraïment a les dones que treballen en la Policia Nacional. Elles, mutualistes, complixen 45 anys en el Cos este 2024, i la Policia Nacional celebra el seu bicentenario. També MUFACE celebrarà el seu cinquantenari l'any que vé. Les nostres institucions i nosaltres complim anys inspirades per una intensa vocació de servici públic, des del moment de l'ingrés fins a la fi de la nostra carrera professional.

La meua admiració en primer lloc perquè el seu camí no ha sigut fàcil. En 1978, quan es van convocar les primeres proves per a ingressar en el Cos Superior de Policia, el solc es va llaurar per les 42 dones que van superar el procés. En 1985 accedien també per primera vegada a l'Escala Bàsica. Hui celebrem que la cap superior de Policia Nacional d'Extremadura  haja sigut  la segona dona a ocupar este càrrec i la primera a fer-ho des de, precisament, l'Escala Bàsica. A poc a poc, l'estret llit inicialment jalonat de dificultats s'ha convertit en una carrera professional completa.

El meu agraïment en segon lloc pel seu esforç per a protegir llibertats i drets i previndre el delicte. Va haver-hi moltes pioneres en Unitats d'Atenció a la Família i Dona (UFAM), verdader epicentre de la protecció policial, en l'àmbit familiar i de parella, de delictes relacionats amb la violència de gènere. Hui les UFAM ja es mouen en un context d'igualtat plena, i la seua màxima responsable és comissària principal. El millor que pot succeir és que d'estes Unitats s'ocupen tant dones com a hòmens, perquè crec que que, més que posar el focus a augmentar el nombre de dones en la Policia Nacional, cal transformar les institucions per dins i generar espais igualitaris de treball.

I estes dones del Cos Nacional de Policia també són mutualistes, des del primer any d'ingrés. Actualment, són 14.510 dones les pertanyents als diferents cossos policials, enfront de les 9.006, per exemple, que va haver-hi en 2010. La captació de talent és intensa i massiva, i moltes dones es presenten a les proves per a ingressar en els diferents graons d'activitat. Un 32,40 % de les persones integrants de l'última promoció de l'Escala Bàsica, que es formen en l'actualitat i que van accedir al setembre de 2023, van ser dones; i un 49,25% són dones en la promoció del mateix any de l'Escala Executiva. Totes elles van ser afiliades en el nostre Servici Provincial d'Àvila, una xicoteta però magnífica oficina de MUFACE que cada any veu i percep este lent però sostingut creixement i esta transformació.

Crec que que l'ingrés massiu i normalitzat de dones en este tipus de cossos i escales, amb comeses antany reservades a hòmens i socialment  considerats com netament 'masculins', facilita i aplana el camí a la plena i efectiva  igualtat en tots els àmbits de l'Administració Pública. L'arribada de dones a qualsevol activitat abans vedada a nosaltres posseïx un efecte tractor innegable en la mentalitat col·lectiva. Transformem les institucions per a aconseguir la plena i efectiva igualtat en tots i cadascun dels dies  de treball.

MUFACE va convocar per primera vegada l'any passat ajudes per a la protecció de dones mutualistes víctimes de violència de gènere, que van beneficiar a 75 dones i les seues 35 fills i filles. Ens alineem en el nostre vessant de beneficis socials amb les persones que patixen este alifac. Soc conscient, perquè també he desenvolupat la meua vida professional en eixe camp, que en cada cas hi ha hagut una intensa labor de protecció i assistència policial, humana, en molts casos prestada per dones. Gràcies.

Felicite hui, 8 de març a totes les dones, a totes les dones mutualistes, i especialment a  les 14.510 dones que hui estan en actiu i  integren els cossos de la Policia Nacional en cadascuna dels seus vessants: Comissàries, Inspectores, Sotsinspectores. Policies… i em sume al seu desig de plena igualtat També felicite a les 589 dones mutualistes jubilades en aquests cossos, que van obrir camí. Gràcies per eixa gran quantitat de talent públic.

Myriam Pallarés

Directora general de MUFACE

 

(Foto cedida per l'Àrea de Publicacions de la Direcció general de la Policia)