accesskey_mod_conten
Agrane separa capçalera de cos
27/02/2024

Illes Balears ja prepara la recepta electrònica concertada

El col·lectiu mutualista d'opció concertada resident en Illes Balears disposarà de recepta electrònica a partir del 12 de març. Així s'ha acordat avui a una reunió formal en la seu del Col·legi Oficial de Farmacèutics d'Illes Balears (COFIB) mantinguda per tots els organismes implicats. La mesura beneficia a 16.136 persones.

Es posarà en marxa el pròxim 12 de març

Un total de 16.136 mutualistes, entre titulars i beneficiaris residents en Illes Balears, van a tindre accés a la recepta electrònica concertada el pròxim 12 de març. A partir d'eixe dia, les farmàcies dispensaran medicaments amb recepta electrònica a les persones mutualistes adscrites a esta opció i residents en les illes.

Així s'ha acordat este matí en una reunió formal de tots els organismes implicats en el seu desenvolupament i que ha estat presidida per la directora general de MUFACE, Myriam Pallarés, acompanyada per la secretària general del Consell General de Col·legis Oficials de Farmacèutics (CGCOF), Raquel Martínez.

En l'encontre també han estat presents el cap de la Unitat Informàtica de MUFACE, José Antonio Navarro; el director provincial de la Mutualitat, Marcos Cobo; el president del Col·legi Oficial de Farmacèutics d'Illes Balears (COFIB), Antonio Real Ramis, i el president del Col·legi Oficial de Metges d'Illes Balears, Carles Recasens. Igualment, han concorregut representants provincials i nacionals d'ASISA, DKV Segurs i Segurcaixa Adeslas, les tres entitats sanitàries que han subscrit el Concert d'Assistència Sanitària Nacional 2022-2024.

El desenvolupament tècnic i la ràpida posada en marxa de la recepta electrònica en Illes Balears ha sigut possible gràcies a la col·laboració entre MUFACE, el CGCOF i el COFIB. cal destacar així mateix la important labor a exercir pel Col·legi Oficial de Metges d'Illes Balears, entitat essencial en la implantació efectiva del projecte.

Huit comunitats, deu províncies

Esta és l'octava comunitat autònoma i la desena província que se sumisca als beneficis de la recepta electrònica concertada, després d'Astúries, Canàries, Cantàbria, Extremadura, La Rioja, Múrcia i Navarra. Està previst que les pròximes comunitats on es pose en marxa este sistema siguen Aragó i la Comunitat Valenciana, per a seguir amb la resta al llarg del present exercici.

 

“Notable millora de la qualitat de vida”

Myriam Pallarés, directora general de MUFACE, ha destacat “els importants beneficis que va a suposar para milers de mutualistes residents en l'arxipèlag balear poder usar la recepta electrònica d'opció concertada. Igual que ja va ocórrer a Canàries, l'extensió d'este sistema en les Illes Balears va a evitar enfadosos desplaçaments i una agilitat en la dispensació de medicaments que farà millorar notablement les condicions de vida de moltes persones”.

Pallarés ha subratllat que “este assoliment és un motiu d'orgull per a l'equip que treballa dia a dia a atendre tan bé com siga possible al nostre col·lectiu” La directora general ha agraït també “la gran labor dels responsables del Consell General de Col·legis Oficials de Farmacèutics, i els de el Col·legi Oficial de Farmacèutics d'Illes Balears, per la seua entrega i serietat en els treballs, que ens han permès posar en marxa la recepta electrònica concertada”.

Per la seua part, Raquel Martínez, secretària general del Consell General de Col·legis Oficials de Farmacèutics (CGCOF), ha destacat: “Hui celebrem la inclusió de Balears entre els territoris que oferixen este innovador servici que facilita als mutualistes que han optat per l'assistència farmacèutica a través d'entitats privades, accedir a les seues prescripcions electròniques"´.

Així mateix, el president del Col·legi Oficial de Metges de Balears, Carles Recasens, ha posat en valor que la recepta electrònica concertada “dota de seguretat a la prescripció i la dispensació de medicaments, millora l'accessibilitat i vé avalada pels Consells Generals de Metges i Farmacèutics i MUFACE, la qual cosa oferix garanties també als professionals i als pacients”.

 

Pautes per a l'ús de la recepta electrònica

Per a activar la recepta electrònica, a partir de la data de posada en marxa efectiva, els i les mutualistes d'opció concertada residents en Illes Balears han d'acudir amb la seua targeta sanitària quan ho precisen als facultatius del quadre mèdic de les entitats asseguradores adscrites al Concert d'Assistència Sanitària 2022-2024 perquè els siga activada la prescripció digital.

Després de cada prescripció, compten amb 10 dies per a arreplegar el producte en oficina de farmàcia, presentant la seua targeta sanitària d'entitat. Si no arrepleguen el medicament en este termini, la prescripció queda inactivada i no es podrà adquirir.

Després de la primera recollida, si es tracta d'un tractament crònic, poden continuar arreplegant el medicament en la farmàcia amb periodicitat mensual, durant el període de temps que haja marcat el facultatiu, fins a una durada màxima d'un any; i, posteriorment caldrà renovar la prescripció.

El col·lectiu adscrit al Servici Provincial d'Illes Balears podrà obtindre així mateix la seua recepta electrònica a Cantàbria, Astúries, Canàries Extremadura, La Rioja, Múrcia i Navarra, així com retirar els seus medicaments en les oficines de farmàcia d'aquests territoris. El servici de recepta electrònica inclou els visats, excepte alguna excepció, per la qual cosa ja no hauran de realitzar-se en les oficines de MUFACE.

Respecte a les persones mutualistes desplaçades temporalment a l'arxipèlag balear i no adscrites a este servici provincial, podran obtindre receptes electròniques si acudixen a un servici mèdic, però si es tracta de medicaments que precisen visat, de moment hauran de seguir sol·licitant-ho amb receptes en paper, com es fa habitualment.

En breu s'enviarà un correu electrònic a tots els i les mutualistes d'opció concertada en Illes Balears informant sobre este avanç, a part de l'habitual desplegament de la difusió en xarxes i mitjans de comunicació que es realitza des de MUFACE, el CGCOF i els col·legis oficials de metges i farmacèutics de la comunitat balear.

Un total de 16.136 persones mutualistes (11.707 titulars i les seues 4.429 beneficiàries) que han triat opció concertada en Illes Balears podran disposar de recepta electrònica a partir del 12 de març. Juntament amb el col·lectiu d'Astúries, Cantàbria, Canàries, Extremadura, La Rioja,  Múrcia i Navarra, seran ja pràcticament 200.000 persones les que podran utilitzar la recepta electrònica en este àmbit d'opció.

Des de la seua arrancada al maig de 2020 a Cantàbria, i fins al dia d'hui, s'han realitzat més de 390.861 prescripcions a mutualistes de MUFACE que han optat per l'assistència sanitària amb entitats de segur, i més de  993.883 dispensacions.

Pel que fa al col·lectiu mutualista acollit a l'opció pública, cal recordar que es troba activa en totes les comunitats autònomes i en les ciutats autònomes de Ceuta i Melilla. La recepta electrònica concertada és un projecte de simplificació i agilitació de tràmits inclòs en el  Pla MUFACE Avanza. La informació sobre la seua extensió pot veure's la nostra pàgina web.

La directora general visita el Servici Provincial

Myriam Pallarés ha aprofitat la seua visita a Palma per a saludar a l'equip de la Mutualitat que treballa en el Servici Provincial d'Illes Balears. Acompanyada pel director provincial, Marcos Cobo, Pallarés ha recorregut les instal·lacions i ha dirigit paraules d'agraïment als funcionaris i funcionàries que dia a dia atenen les demandes i necessitats de les 23.234 persones mutualistes -entre opció concertada i opció pública- adscrites a esta oficina .