accesskey_mod_conten
Agrane separa capçalera de cos
11/10/2023

Campaña de vacunació enfront de la grip 2023-2024

La campanya de vacunació contra la grip va a començar. Les persones mutualistes adscrites a l'opció pública rebran la vacunació en el corresponent servici públic de salut. Per al col·lectiu mutualista adscrit a entitats concertades, l'administració de vacunes enfront de la grip està inclosa en el Concert d'Assistència Sanitària de MUFACE.

D'interés per a tot el col·lectiu mutualista

La Comissió de Salut Pública del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut (CISNS) va aprovar el 12 de setembre que la campanya de vacunació contra la grip 2023-2024 abastaria l'última setmana de setembre i el mes d'octubre. Este període garantix un subministrament adequat de la vacuna, optimitza l'efectivitat de la campanya i permet adaptar-se tant al patró epidemiològic de manifestació de la infecció com a les peculiaritats de l'organització sanitària en cada àmbit geogràfic. 

Els objectius per a la temporada 2023-2024 en vacunació enfront de grip i Covid-19 són aconseguir o superar cobertures de vacunació del 75% en majors i en el personal sanitari i sociosanitari, així com superar el 60% en embarassades i en persones amb condicions de risc. 

 

Grups de risc

 

La campanya de la grip diferix de la de vacunació contra la Covid-19 en què la població diana de la primera està definida en grups concrets de risc que no abasten a la majoria de la població, no són massius, sinó que l'única franja d'edat definida inclou persones majors. També està dirigida a persones amb patologies concretes i col·lectius determinats, com a personal sanitari o sociosanitari. Estos grups de risc o població diana són definits per la Comissió de Salut Pública i després perfilats per cada comunitat autònoma, corresponent la gestió dels programes a cadascuna d'elles.

 

Àmbit mutualista: Vacunació del col·lectiu enfront de la grip i coincidència parcial amb administració de dosi de reforç contra la Covid-19

 

Les persones mutualistes adscrites a l'opció pública rebran la vacunació en el corresponent servici públic de salut. Pel que fa al col·lectiu mutualista adscrit a entitats concertades, cal recordar que l'administració de vacunes enfront de la grip està inclosa en el Concert d'Assistència Sanitària de MUFACE. Per tant, la regla general és que els mutualistes en grup de risc rebran la seua dosi per grip en els centres de la seua entitat asseguradora. Recorde que la vacuna contra la grip és tetravalent i cobrix les variants  comunes d'aquesta malaltia, incloent les més freqüents de grip A.

Veja la informació i Recomanacions del Ministeri de Sanitat.

Quant a la coincidència parcial amb el procés de vacunació de la dosi que corresponga contra la Covid-19, cal assenyalar que la programació i administració de vacunes és competència de les comunitats autònomes, com és habitual. La Comissió de Salut, en les seues Recomanacions, indica que en les publicacions disponibles no s'ha observat una diferència en les respostes immunes de les dos bovines després de la seua administració conjunta o per separat.

En determinats grups de risc i comunitats autònomes es poden ressaltar les següents excepcions:

  • La població protegida en residències rebrà la doble vacunació enfront de grip i Covid-19, independentment de si són o no mutualistes.
  • A Andalusia (informació actualitzada el 13/10/2023), les persones amb consideració de mutualistes que hagen optat per l'assegurament privat i tinguen indicació de vacunació, rebran la vacunació enfront de Covid-19 en els centres habilitats del Servici Andalús de Salut. Continuarà sense existir disponibilitat de dosi de bovines Covid-19 en el canal privat. Quant a la vacunació antigripal, hauran de seguir les instruccions de les seues entitats per a esta vacunació, a excepció d'aquelles que residisquen en municipis de menys de 20.000 habitants, les quals, segons Conveni Rural, seran vacunades pel Servici Andalús de Salut.
  • A Aragó, la campanya de vacunació comença el dilluns 16 d'octubre. Per a vacunar-se, han de dirigir-se a les seues entitats. Respecte al mitjà rural, en les poblacions que tenen Centre de Salut, els mutualistes han d'anar a ell, excepte en Utebo, Ejea, Casp, L'Almunia i Calataiud, que han de dirigir-se al Centre Mèdic concertat. La vacunació per Civid es realitza així mateix en les entitats concertades, per als mutualistes d'esta opció.
  • A Castella i Lleó, la campanya va començar ahir 10 d'octubre. Els mutualistes de concertada que estiguen en grup de risc per grip i desitgen rebre les dos dosi podran triar entre el centre de salut o la seua entitat asseguradora per a esta fi. Els mutualistes de conveni rural rebran l'administració de la doble vacuna en centres de salut de SACYL.
  • En la Comunitat de Madrid (informació actualitzada el 20 d'octubre), la campanya també comença el 16 d'octubre i es perllongarà fins al 31 de gener de 2024. La prioritat són les persones de major edat, per la qual cosa s'administraran en primer lloc a els qui viuen en residències, majors de 65 anys i al personal sanitari i sociosanitari. La vacuna contra la grip s'administra, en el cas dels mutualistes d'entitat concertada, en l'entitat sanitària d'adscripció, i, a més, en centres municipals de salut (possibilitat de cita en la pàgina web de l'Ajuntament)  , mentre que la vacuna per Covid se seguix administrant en l'Hospital Zendal, amb autocita en la pàgina web de la Comunitat).    
  • A la Comunitat Valenciana, als mutualistes acollits a assegurament privat per als quals està indicada la vacunació enfront de la Covid-19 i la vacunació enfront de la grip se'ls oferiran les dos en el centre de salut que tinguen assignat. En els casos en els quals solament estiga indicada la vacunació enfront de la grip s'administrarà en el centre acreditat que els indique la seua asseguradora.
  • A Extremadura, totes les persones amb factor de risc per edat o qualsevol un altre podran rebre, si ho desitgen, la doble vacunació independentment de la seua condició de mutualistes i la seua opció sanitària en centres del SES. El dilluns 16 d'octubre comença la campanya de doble vacunació en residències i prosseguirà durant tot el mes. Es publicaran els trams en breu en la web del SES. Els mutualistes de concertada que solament es vullguen vacunar de grip podran fer-ho, si estan en grups de risc, tant en centre de salut del SES que li corresponga com en centres concertats de la seua entitat. (Actualització de 10 de gener). A partir de l'11 de gener els centres de salut del SES en poblacions de més de 15.000 habitants  administraran vacuna de grip i Covid  sense cita prèvia, entre 17 i 20 hores.
  • A La Rioja, les persones que pertanguen a mutualitats (MUFACE, ISFAS, MUGEJU) hauran de vacunar-se en els mateixos centres on se'ls presta l'assistència sanitària habitualment. Han de posar-se en contacte amb les seues entitats per a saber els centres.
  • A Melilla, la campanya de vacunació serà des del dia 16 d'octubre al 15 de desembre. Les vacunes seran distribuïdes per la Ciutat Autònoma de forma gratuïta als centres de vacunació que ho sol·liciten, entre els quals es troba la Clínica Rusadir per als beneficiaris de MUFACE. Per açò recomanem que es posen en contacte amb la seua entitat d'adscripció.
  • A Navarra, (informació actualitzada a 25 d'octubre) al us mutualistes d'entitat concertada els serà administrada vacuna tant per grip com per Covid, amb la corresponent prescripció mèdica prèvia, en la Clínica San Miguel. Abans d'acudir,  es recomana contactar amb l'entitat en el tel.948 29 04 00..

 

Conveni rural

 

És important advertir que, si existix Conveni Rural, al col·lectiu mutualista de concertada li serà administrada la vacuna enfront de la grip pel Servici Públic de Salut (SPS), conforme a aquest conveni. Per este motiu, a les persones mutualistes d'este àmbit els seran administrades les dos bovines en els centres del SPS, igual que ocorre en el cas dels mutualistes d'opció pública. Est és el cas, per exemple, d'Andalusia , Castella-la Manxa, Castella i Lleó o Galícia.

MUFACE recomana informar-se en cada comunitat autònoma sobre les dates de cada procés, així com dels grups de risc per edat o altres factors i, si escau, en la seua entitat concertada sobre el sistema de cita per a este tipus de vacunació.

Convé advertir finalment que, si l'entitat no oferix centre concertat per a la vacunació, es podrà adquirir la vacuna per grip en les oficines de farmàcia. En este cas, els mutualistes de concertada que estiguen en grup de risc abonaran el 100% i l'import satisfet ha de reclamar-se posteriorment a l'entitat concertada. Ha de tindre's en compte que la vacuna no ha de prescriure's en recepta de MUFACE.