accesskey_mod_conten
Agrane separa capçalera de cos
22/12/2023

Canvi ordinari d'entitat al gener de 2024

Al llarg del pròxim mes de gener, les persones mutualistes que així ho desitgen poden sol·licitar el canvi ordinari d'entitat sanitària a la qual estiguen adscrites. MUFACE recorda que este és l'únic període ordinari anual establit per a tramitar aquesta permuta.

És l'únic període per a sol·licitar este tipus de permuta

A partir de l'1 de gener, i fins al dia 31 inclusivament d'aquest mes, les persones mutualistes que així ho desitgen podran sol·licitar el canvi d'entitat sanitària, tant si s'adscriuen als servicis públics de salut com a les entitats asseguradores incloses en el Concert d'Assistència Sanitària 2022-2024 (enllaç): Asisa, DKV i SegurCaixa Adeslas. El canvi pot realitzar-se en qualsevol sentit.

Per a realitzar una elecció informada, el col·lectiu mutualista pot comprovar l'oferta de les diferents entitats en la secció Troba el teu Metge de la pàgina web, si bé s'advertix que els catàlegs actualitzats 2024 estaran disponibles a partir del pròxim 1 de gener.

 

Únic període ordinari de canvi

La possibilitat de realitzar el canvi d'entitat per a titulars, en el qual estaran inclosos si escau els seus beneficiaris, s'exercix lliurement durant el mes de gener, pels canals establits. La Mutualitat recorda que des de l'entrada en vigor del present Concert d'Assistència Sanitària, va quedar suprimida la permuta de juny.

La possibilitat de canvi extraordinari per les causes taxades previstes en el Concert continuarà en les mateixes condicions i amb la mateixa regulació que fins ara, tal com apareix en la informació de la pàgina web de MUFACE.

 

Elecció responsable

Per a una elecció responsable, l'oferta dels servicis de salut públics i els catàlegs de servicis mèdics i sanitaris d'entitats concertades contemplats en el Concert 2022-2024 poden consultar-se en la pàgina “Troba el teu metge” de la web de MUFACE. Els catàlegs d'entitats concertades estaran actualitzats en la web a partir de l'1 de gener, així com en les respectives pàgines web de cadascuna d'elles, la direcció web de les quals pot trobar en la nostra pàgina.

 

Canals habilitats per al canvi d'entitat

La sol·licitud del canvi ordinari d'entitat pot realitzar-se a través de diferents mitjans. A continuació apareixen tots ells. Recomanem encaridament l'ús de la seu electrònica o del correu postal, tenint en compte la saturació que es produïx a principi d'any en algunes oficines.

  • Seu electrònica , amb Cl@ve permanent o Cl@ve PIN, certificat electrònic o DNI electrònic. Pot fer-se en qualsevol moment i és la via més ràpida.
  • Si no es realitza per mitjans electrònics, pot enviar-se el formulari per correu postal, a la corresponent oficina, o presentar-ho en qualsevol registre dels contemplats en l'article 16 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre.
  • En cas de problemes amb el servici electrònic o l'enviament postal, també es pot acudir a les oficines provincials per a formular la sol·licitud, amb cita prèvia.

El nombre de mutualistes que fan ús del canal electrònic seguix creixent. Al gener de 2023  un 75,50% de sol·licitants van utilitzar el servici digital, evitant desplaçaments físics i gestions.

 

Targeta sanitària

Una vegada fet el canvi, si s'ha sol·licitat l'adscripció a servici públic de salut, la corresponent targeta sanitària ha de sol·licitar-se en el respectiu Centre de Salut. Si per contra s'ha demanat l'adscripció a una entitat concertada, serà la pròpia entitat la que remeta la nova targeta en el termini d'una setmana.

 

Certificat d'adscripció a entitat sanitària.

El canal electrònic permetrà a més disposar, mentre s'obté la targeta sanitària de l'entitat que es tracte, d'un certificat d'adscripció a entitat sanitària, que pot ser necessari lloc que en la targeta d'afiliació ja no apareix l'entitat sanitària d'adscripció. Així, una vegada realitzat el canvi d'entitat, la persona mutualista podrà descarregar-se el certificat en la seu electrònica de la Mutualitat o també sol·licitar-ho per altres mitjans en la corresponent oficina provincial, sempre a partir de l'endemà al de la data de canvi.

La lliure elecció d'entitat és la pedra angular sobre la qual pivota el model MUFACE, perquè en ella descansa l'essència de la Mutualitat com a model de col·laboració públic-privada, que es plasma en el Concert amb entitats privades i en el Conveni amb l'INSS. Els resultats de cada procés de canvi reflectixen quin és la voluntat mutualista preponderant a cada moment.