accesskey_mod_conten
Agrane separa capçalera de cos
10/10/2022

Campaña de vacunació enfront de la grip 2022-2023

La campanya de vacunació contra la grip es va a desplegar fins al 17 d'octubre. Les persones mutualistes adscrites a l'opció pública rebran la vacunació en el corresponent servici públic de salut. Pel que fa al col·lectiu mutualista adscrit a entitats concertades, cal recordar que l'administració de vacunes enfront de la grip està inclosa en el Concert d'Assistència Sanitària de MUFACE.

D'interés per a tot el col·lectiu mutualista

La Comissió de Salut Pública del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut (CISNS) va aprovar el passat 8 de setembre que la campanya de vacunació contra la grip 2022-2023 s'iniciara entre el 26 de setembre i el 17 d'octubre. Este període garantix un subministrament adequat de la vacuna, optimitza l'efectivitat de la campanya i permet adaptar-se tant al patró epidemiològic de manifestació de la infecció com a les peculiaritats de l'organització sanitària en cada àmbit geogràfic. 

Els objectius per a la temporada 2022-2023 són aconseguir o superar cobertures de vacunació del 75% en majors, preferentment a partir de 65 anys, i en el personal sanitari i soci-sanitari, així com superar el 60% en embarassades i en persones  en condicions de risc.

Grups de risc

La campanya de la grip diferix de la de vacunació contra la Covid-19 en què la població diana de la primera està definida en grups concrets de risc que no abasten a la majoria de la població, no són massius, sinó que l'única franja d'edat definida inclou persones majors. També esta dirigida a persones amb patologies concretes i col·lectius determinats, com a personal sanitari o soci-sanitari. Estos grups de risc o població diana són definits per la Comissió de Salut Pública i després perfilats per cada comunitat autònoma, corresponent la gestió dels programes a cadascuna d'elles.

Àmbit mutualista: Vacunació del col·lectiu enfront de la grip i coincidència parcial amb administració de segona dosi de reforç contra la Covid-19

Les persones mutualistes adscrites a l'opció pública rebran la vacunació en el corresponent servici públic de salut. Pel que fa al col·lectiu mutualista adscrit a entitats concertades, cal recordar que l'administració de vacunes enfront de la grip està inclosa en el Concert d'Assistència Sanitària de MUFACE.

Quant a la coincidència parcial amb el procés de vacunació de la segona dosi de reforç (quarta vacuna) contra la Covid-19, cal assenyalar que la programació i administració de vacunes és competència de les comunitats autònomes, com és habitual. La Comissió de Salut, en les seues Recomanacions, indica que en les publicacions disponibles no s'ha observat una diferència en les respostes immunes de les dos bovines després de la seua administració conjunta o per separat.

En determinats grups de risc i comunitats autònomes es poden ressaltar les següents excepcions:

  • La població protegida en residències rebrà la doble vacunació enfront de grip i Covid-19, independentment de si són o no mutualistes
  • A Múrcia, els i les mutualistes de concertada que tinguen 60 anys o més, i població menor de 60 anys amb factors de risc, també rebran doble administració de vacuna, però en este cas per part de la seua entitat concertada.
  • A Extremadura, totes les persones amb factor de risc per edat o qualsevol un altre podran rebre si ho desitgen la doble vacunació independentment de la seua condició de mutualistes i la seua opció sanitària.
  • El País Basc ha comunicat que el servici basc de salut (Osakidetza) vacunarà  directament en els seus centres de salut als mutualistes bascos de concerteua. El mutualista pot triar si vacunar-se doble en Osakidetza, o solament enfront de Covid-19 en Osakidetza i grip en la seua entitat.
  • Generalitat Valenciana: A mutualistes amb indicació de dosi de record de Covid-19: se'ls oferirà també la vacuna de la grip si està indicada, en atenció primària. - Els mutualistes amb assegurament privat, en els qui no estiga recomanada dosi de record enfront de covid-19 i que estiguen inclosos en algun dels grups diana de la grip, seran vacunats de grip per aquestes asseguradores. Qualsevol assistència sanitària derivada (esdeveniment advers…) correspon a l'asseguradora.

  • A La Rioja, els mutualistes d'opció concertada podran vacunar-se tant enfront de la Covid-19 com contra la grip en els centres designats per cada entitat asseguradora.

Conveni rural

És important advertir que si existix Conveni Rural, al col·lectiu mutualista de concertada li serà administrada la vacuna enfront de la grip pel Servici Públic de Salut (SPS), conforme a aquest conveni. Per este motiu, a les persones mutualistes d'este àmbit els seran administrades les dos bovines en els centres del SPS, igual que ocorre en el cas dels mutualistes d'opció pública. Est és el cas, per exemple, de Galícia, Andalusia, Castella-la Manxa o Castella i Lleó.

MUFACE recomana informar-se en la seua comunitat sobre les dates de cada procés, així com sobre els grups de risc per edat o altres factors, i si escau, en la seua entitat concertada, sobre el sistema de cita per a este tipus de vacunació.

Compra de vacunes i adquisició en farmàcies

La compra de vacunes enfront de la grip ha seguit el mateix procediment que en anys previs al Covid-19; és a dir, no s'ha fet una compra extraordinària des del Ministeri de Sanitat, encara que sí existix un Acord marc per a la compra centralitzada per al SNS.  Algunes comunitats autònomes s'han adherit a l'Acord marc per a l'obtenció de vacunes i unes altres han realitzat les seues adquisicions de manera individualitzada; en concret, Galícia, Canàries, Andalusia, País Basc i Catalunya.

Convé advertir finalment que, si l'entitat no oferix centre concertat per a la vacunació, es podrà adquirir la vacuna per grip en oficina de farmàcia. En este cas, els mutualistes de concertada que estiguen en grup de risc abonaran el 100% i l'import satisfet ha de reclamar-se posteriorment a l'entitat concertada. Ha de tindre's en compte que la vacuna no ha de prescriure's en recepta de MUFACE.