accesskey_mod_conten
Agrane separa capçalera de cos

Vacunació

VACUNACIÓ PER A MUTUALISTES I ELS SEUS BENEFICIARIS

La vacunació és una de les intervencions més eficaces en termes de disminució de la morbiditat, discapacitat i mortalitat que produïxen les malalties infeccioses. El 15 de novembre de 2018 és aprovat en el Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut (CISNS), el <strong>calendari calendari de vacunació comuna per a totes les edats de la vida. Posteriorment totes les Comunitats Autònomes han establit, conforme al calendari comú aprovat pel Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social, el calendari en cadascuna d'elles, podent ampliar algun criteri de vacunació. En essència, açò vol dir que existix un marc comú en totes les comunitats autònomes, i que han de dispensar-se les vacunes del calendari comú als afiliats a Muface i els seus beneficiaris en qualsevol lloc del territori sense excepció.

 

CAMPANYA VACUNACIÓ COVID: ENLLAÇ A INFORMACIÓ ESPECÍFICA

 

Regla general ( no aplicable al Covid 19):

  • Les vacunes dels mutualistes adscrits als sistemes autonòmics de salut s'inclouran en les campanyes de vacunació que tinga establida la CCAA on residisca.
  • Respecte a les vacunes dels mutualistes que estan adscrits a les entitats de segur concertades, els calendaris d'aquestes entitats hauran d'adequar-se al calendari de vacunació que haja establit la CCAA de residència del mutualista.
  • No obstant açò, veja ací la informació específica sobre la campanya de vacunació de la grip 2023-2024, ja que té especialitats en alguns territoris.
  • Fàrmac bronquiolitis (VRS), pot veure la informació en l'apartat següent.

Ha de tindre's en compte, per tant, que sense perjuí del previst en els corresponents Convenis Rurals per a l'assistència en municipis de menys de 20.000 habitants que modifiquen esta regla, els Centres de Vacunació de les CCAA o Centres de salut no estan obligats a dispensar ni facilitar les vacunes a aquells mutualistes que no estiguen adscrits al Servici Autonòmic de Salut corresponent llevat que així ho decidisca la pròpia comunitat autònoma. Són les entitats les obligades, pel vigent Concert d'Assistència Sanitària, a facilitar i finançar les vacunes incloses en el calendari de vacunació per a totes les edats i les recomanacions de vacunació en grups de risc.

Així mateix, l'entitat haurà de gestionar la forma en què va a fer efectiva esta vacunació, amb els seus mitjans o amb els mitjans concertats que disposen, així com finançament de les mateixes. Respecte a les vacunes de dispensació hospitalària (altres vacunes d'immunització), entre ací.

Per a més informació sobre vacunes o davant qualsevol incidència, contacte amb la seua direcció provincial o oficina delegada ( Nostres Oficines) , o consulte a través de el  formulari de l'Oficina d'informació al mutualista, al que també pot accedir a través de l'Aplicació Aplicació per a dispositius mòbils.

 

FÀRMAC CONTRA LA BRONQUIOLITIS (VRS)

El nirsevimab (Beyfortus®) és un anticòs monoclonal per a la prevenció primària de la malaltia per Virus Respiratori Sincitial (VRS) que s'ha inclòs recentment en el finançament del Sistema Nacional de Salut (SNS). Este medicament perseguix el mateix objectiu de prevenció primària que el de les vacunes en edat pediàtrica.

En esta campanya 2023-2024 s'ha començat per l'administració als menors de 6 mesos nascuts a partir de l'1 abril de 2023 i fins al 31 de març de 2024. Es prioritza la immunització dels nascuts durant la temporada, i els nascuts prèviament s'immunitzaran al més prompte possible (mes d'octubre). En la informació remesa pel Ministeri de Sanitat la dispensació es realitza en l'àmbit del SNS exclusivament pels Servicis de Farmàcia o Centres Sanitaris autoritzats del SNS.

A partir del dilluns 23 d'octubre s'introduïx en la planificació de l'administració del medicament nirsemimab (Beyfortus®) per a la prevenció de la patologia produïda pel VRS, als dos grups poblacionals de risc. Per tant, la població a administrar el medicament serà:

  • Grup 1. Nascuts a partir del dia 1 d'abril de 2023.
  • Grup 2. Lactants menors d'1 any d'edat (és a dir, fins a 364 dies de vida) en el moment de l'administració del fàrmac, amb antecedent de prematuridad de menys de 35 setmanes.
  • Grup 3. Pacients menors de 2 anys (és a dir, fins a 1 any i 364 dies) en el moment de l'administració del fàrmac, amb algunes d'estes altres condicions d'alt risc:
    • a) Cardiopaties congènites amb afectació hemodinámica significativa cianosantes o no cianosantes.
    • b) Displàsia broncopulmonar.
    • c) Inmunodepresión greu: malalties oncohematológicas; immunodeficiències primàries sobretot combinades i agammaglobulinemia congènita; tractament amb inmunosupresores de forma continuada.
    • d) Errors congènits del metabolisme.
    • i) Malalties neuromusculars.
    • f) Malalties pulmonars greus.
    • g) Síndromes genètiques amb problemes respiratoris rellevants.
    • h) Síndrome de Down.
    • i) Fibrosis quística.
    • j) En cures pal·liatives.

Els mutualistes adscrits al SPS han de seguir les instruccions donades si escau. Per a aquells mutualistes adscrits a una Entitat de Segur en totes les Comunitats Autònomes (CCAA) han de també seguir les seues indicacions, amb l'excepció d'Andalusia. D'açò s'informa a continuació.

   Especialitats del procés de vacunació per VRS a Andalusia

  • Els mutualistes d'adscripció a una privada residents a Andalusia hauran de seguir les següents instruccions per a l'administració dels seus beneficiaris inclosos en el grup de població abans esmentat: Els beneficiaris hauran d'estar d'alta en la Mutualitat en el moment de la sol·licitud de l'administració del medicament. Si no ho estigueren hauran de fer-ho prèviament a la sol·licitud.
  • Només estan inclosos en esta planificació aquells mutualistes beneficiaris que residisquen en alguna de les províncies de la Comunitat Autònoma (domicili registrat en MUFACE prèviament a l'administració). Se sol·licitarà el certificat d'empadronament a tots aquells que canvien el domicili de residència des d'una altra Comunitat Aautónoma.
  • L'administració del medicament es realitzarà en els centres designats per a cadascuna de les Entitats, sobre el qual poden consultar en el seu Servici Provincial de MUFACE. No podrà realitzar-se fora d'estos centres ni adquirir-se en oficina de farmàcia. LLISTA DE CENTRES(Obri en nova finestra)
  • Per a l'administració del medicament els mutualistes hauran de sol·licitar cita prèvia en un dels centres designats per la seua Entitat d'adscripció, per a planificar el subministrament del medicament a la farmàcia hospitalària corresponent, segons instrucció de la Conselleria de Sanitat i del Laboratori.
  • En cas de ser denegada l'administració del medicament, han de comunicar-ho al seu Servici Provincial de MUFACE, i informar-se allí sobre com procedir.

 

VACUNA DEL PNEUMOCOC

La vacuna del neumocócica s'inclou en el calendari comú de vacunació per a totes les CC.AA. Si desitja informació més concreta contacte amb la seua Entitat o, si té algun problema, amb el seu  Servici Provincial