Vostè està en:Inici > Totes les novetats > Primer Consejo General del año > Primer Consell General del 2018

Primer Consell General del 2018

Versión para impresiónPDF version

MUFACE presenta el Pla Farmàcia 2018-2019 i noves tècniques metgesses al servei dels mutualistes

.La secretària d'Estat de Funció Pública i el director general de l'organisme, informen de l'alt grau de compliment de les recomanacions del Tribunal de comptes

.Ja s'han reintegrat el 92,18% dels sobrecostes detectats en pagaments pel tractament de l'Hepatitis C

.L'oferta de serveis i especialitats mèdiques de la Mutualitat incorpora quatre innovadores tècniques al seu catàleg: plataformes genòmiques per a càncer de mama, control d'ADN en sang materna, radioteràpia intraoperatoria i cirurgia robotitzada Dóna Vinci.

El Consell General de la Mutualitat General de Funcionaris Civils de l'Estat (MUFACE), reunit el dimarts 20 de març a la seu central de l'organisme sota la presidència de la secretària d'Estat de Funció Pública, Elena Collado, ha conegut el Pla de Millora de Farmàcia 2018-2019, que el seu objectiu central és el perfeccionament dels mètodes que garanteixin que l'assistència farmacèutica als seus mutualistes es presti en les millors condicions de qualitat, inclosos mecanismes de control més eficaços per evitar duplicitats i despeses innecessàries, la qual cosa redundarà en un millor servei al col·lectiu.

Referent a això, el director general de MUFACE, Antonio Sánchez, va detallar al Consell els eixos fonamentals del pla, que es concreten en deu projectes, alguns ja en marxa, que van a desenvolupar-se al llarg dels dos propers anys i que incorporen les recomanacions del Tribunal de Comptes i de la Comissió Mixta per a les Relacions amb el Tribunal de Comptes del Congrés dels Diputats.

En concret, el Pla de Millora de Farmàcia (s'adjunta un ampli resum del mateix) preveu la modificació del procediment de gestió i pagament dels medicaments de dispensació hospitalària, establint mecanismes més eficaços de control i fiscalització, entre els quals cal destacar l'engegada en els propers mesos d'una aplicació informàtica que va a dotar al circuit d'autorització i posterior pagament del medicament de major transparència i agilitat.

El Pla també recull les mesures arbitrades per a la recuperació de les quantitats abonades a l'excés als centres hospitalaris per finançar la compra de medicaments contra l'Hepatitis C, i que el seu importi hagi superat el sostre màxim de despesa determinada pel Ministeri de Sanitat o als quals no s'hagués aplicat la deducció del 7,5%.

Restitució de sobrecostes

Referent a això, el Consell va ser informat dels resultats del procés de restitució que MUFACE va engegar el passat mes de novembre, gràcies al com, a 15 de març de 2018, ja s'ha recuperat el 92,18% de les quantitats abonades a l'excés (1.475.921,43 €), estant previst aconseguir el 100%  en properes dates.

Uns altres dels projectes estratègics del Pla Farmàcia, ja prevists en el Pla Impulso de la Mutualitat, són l'eliminació de duplicitats protegint els drets del conjunt dels mutualistes, i el decidit impuls a la recepta electrònica, tant en l'àmbit públic com en el privat.

En relació amb la recepta electrònica pública, des de la Direcció general es ve impulsant des de l'últim trimestre de 2017, una agenda de reunions amb les Comunitats Autònomes amb l'objectiu d'estendre als mutualistes d'opció pública la seva inclusió en el sistema de recepta electrònica al llarg de 2018. En l'àmbit privat, MUFACE està desenvolupant un sistema propi de prescripció denominat SIREM (Sistema Informàtic de Recepta Electrònica de MUFACE).

Formación i transparència

Serà el desenvolupament i implementació del sistema de recepta electrònica, que està previst culmini en 2019, la mesura que contribuirà de forma més efectiva a evitar el frau i millorar la prestació farmacèutica als mutualistes, fent-la més accessible, eliminant en la seva majoria l'ús dels talonaris físics i facilitant un ús més racional dels medicaments.

De cara a la implantació de totes aquestes mesures, MUFACE té previst engegar diverses actuacions dirigides a la formació específica del personal implicat en la gestió de la prestació farmacèutica, així com la publicació actualitzada, a la web de l'organisme i els portals de transparència, de la despesa global farmacèutic, a més de l'agrupat pels següents conceptes:  despesa mitjana per recepta i usuari; per grups de medicaments; despesa en Farmàcia Hospitalària; utilització de talonaris; i despesa en recepta electrònica.

Quatre noves tècniques mèdiques

En el capítol de novetats del Concert, Elena Collado va voler posar en relleu el salt de qualitat que suposa per a l'oferta de serveis i especialitats mèdiques prestades a través de MUFACE la incorporació de quatre noves tècniques a les quals ja tenen accés els mutualistes sense necessitat de derivacions.

Concretament, aquestes tècniques són les següents:

Plataformes genòmiques, que van a permetre un pronòstic més precís de l'evolució del càncer de mama després de la seva intervenció quirúrgica, identificant de forma precisa la probabilitat que es reactivi el tumor en els 10 anys següents a la detecció de la malaltia i després d'haver finalitzat amb èxit el primer tractament. El valor predictiu d'aquesta tècnica permetrà valorar el benefici individual de l'administració de quimioteràpia després de l'extirpació del tumor, i està dirigida a dones menors de 75 anys i que hagin estat intervingudes de càncer de mama prèviament (menys de 8 setmanes des de l'última intervenció), entre altres requisits mèdics relacionats amb les característiques concretes de la dolència.

ADN fetal en sang materna, que permet la detecció de forma no invasiva de possibles alteracions en l'ADN del fetus durant l'embaràs. Aquesta prova està especialment indicada per a la població d'alt risc de trisomia (anomalia genètica caracteritzada per l'aparició d'un cromosoma extra en un parell), i sempre que es tracti d'una gestació única -en la gemelar la prova té menys sensibilitat- i no existeixi malformació major detectada mitjançant prova ecográfica, entre altres requisits mèdics.

Radioteràpia intraoperatoria, tècnica inclosa en l'especialitat d'Oncologia Radioterápica (exigible des de Nivell IV d'Atenció Especialitzada en el vigent Concert d'Assistència Sanitària amb les Entitats). Aquesta tècnica permet irradiar els tumors durant la intervenció quirúrgica de forma directa sense danyar el teixit sa adjacent, i en alguns casos es pot evitar haver d'aplicar sessions de radioteràpia externa. S'ha vingut utilitzant per al tractament casos de molt alta complexitat, en particular en estadis avançats de tumors de cap i coll, abdominals i toràcics.

Cirurgia robotitzada Dóna Vinci, que serà utilitzada en patologia oncològica d'abdomen i pelvis, així com en algunes patologies benignes molt seleccionades, depenent de criteris d'extensió i localització.

Modernització

Al costat d'aquests temes, que van ser els que concitaron el major interès, el Consell General de MUFACE va ser informat, entre altres assumptes, sobre el procés de modernització en el qual està immers l'organisme, l'evolució del col·lectiu i els nous serveis dels quals ja poden beneficiar-se els mutualistes a l'àrea de prestacions socials, entre els quals destaca l'engegada de la sol·licitud telemàtica del subsidi per incapacitat temporal, gràcies al com els mutualistes en aquesta situació, risc durant l'embaràs o risc durant la lactància natural ja no hauran de desplaçar-se personalment a les oficines de MUFACE per sol·licitar la contribució econòmica prevista per a aquestes contingències. A partir d'ara, podran realitzar la sol·licitud de forma telemàtica a través de la seu electrònica de la Mutualitat, https://sede.muface.gob.es/, utilitzant els procediments d'identificació prevists per a la tramitació electrònica.

Membres del Consell General de Muface